Değerli şarapsever dostlar;

Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin ilk altı yazısında Fransa’nın Bordeaux bölgesinin ardından Dordogne ve Güney Batı Fransa’yı incelemiştik. Bu yazımızda Fransa’ya devam ediyoruz ve Burgundy bölgesini iklim ve üzüm çeşitleri ile incelemeye başlıyoruz.

BURGUNDY

Burgundy'deki çok sayıda üretici ve apelasyon, bu bölgeyi çok karmaşık gösterebilir. Ancak özünde Burgundy oldukça basittir. Chardonnay ve Pinot Noir'in anavatanıdır ve bu bölge, bu şarapların dünyadaki diğer tüm üreticilere hakim olduğu bu çeşitler için hâlâ mükemmellik ölçütünü sağlamaktadır.

İKLİM VE ÜZÜM YETİŞTİRİCİLİĞİ

Burgundy geniş bir alanı kaplar ve iklim, kuzeyde Chablis çevresinde serin karasal iklimden güneyde ılıman karasal iklime kadar değişir. Yağmur, hem yaz başında çiçeklenmeyi hem de yılın ilerleyen aylarında hasadı sık sık bozabilir. Pinot Noir, gri küfe karşı özellikle hassastır ve bu, yağışlı büyüme mevsiminde de sorun olabilir. Yetiştiricilerin karşı karşıya kalabileceği diğer doğal iklimsel tehlikeler arasında, özellikle Chablis bölgesinde Mayıs ayına kadar görülebilecek ilkbahar donları ve genellikle bir yetiştiricinin mahsulünün önemli oranlarını yok edebilen yerel yaz dolu fırtınaları yer alır.

Bir bağın konumu, apelasyon hiyerarşisindeki kalite düzeyini belirlemede son derece önemlidir. Temel köy seviyesindeki üzüm bağları genellikle düz arazilerde veya yamaçların alt kısımlarında bulunurken, premier cru veya grand cru seviyesindekiler genellikle yamacın ortasında bulunur. Bu arzu edilen yamaç konumları, düz arazidekilere göre donmaya daha az eğilimlidir. En kaliteli üzüm bağları genellikle güneye veya doğuya bakar ve batıdan esen rüzgarlara karşı koruma sağlar.

Burgundy'deki topraklar çok çeşitlidir. Kademeli erozyonla birleşen çok sayıda küçük jeolojik fay, belirli toprak türlerinin küçük alanlarda önemli ölçüde değiştiği anlamına gelir. Toprağın bunda oynadığı kesin rol pek çok tartışma konusu olmasına rağmen, bu varyasyonlar genellikle şarapların tarzlarındaki ince değişikliklerle bağlantılıdır. Kesin olan bir şey varsa o da yamaçlardaki toprakların daha sığ ve daha iyi drenajlı olduğu, düz arazilerdeki toprakların ise daha derin ve daha verimli olduğudur.

ÜZÜM ÇEŞİTLERİ VE ŞARAP YAPIMI

Burgundy'deki şarapların büyük çoğunluğu Pinot Noir ve Chardonnay'den üretilir, ancak Aligote ve Gamay gibi diğer üzüm çeşitleri de yetiştirilmektedir.

Pinot Noir

Pinot Noir, toplam bağ alanının üçte birinden fazlasını oluşturur. Bölge genelinde yetiştirilir, ancak en önemli dikimler Cote d'Or'dadır. Klasik Burgundian Pinot Noir, gençlerde şarap olgunlaştıkça toprak, av eti ve mantar tatlarına dönüşen kırmızı meyve tatlarına sahiptir. Şaraplar genellikle yüksek asiditeye ve düşük ila orta düzeyde tanenlere sahip olma eğilimindedir, ancak bu bağa, üreticiye ve bağ bozumu mahsülüne göre değişebilir.

Pinot Noir'de üreticiden üreticiye değişen çok çeşitli şarap yapım teknikleri kullanılmaktadır. Bütün haldeki salkımların kullanımı giderek daha popüler hale gelmektedir. En iyi şaraplar için 16 ila 18 aylık fıçı yıllandırması normaldir. Genel olarak konuşursak, daha iyi şaraplar, üreticiye bağlı olsa da, bir miktar yeni meşe ile yıllandırılır.

Chardonnay

Chardonnay, toplam bağ alanının yaklaşık yarısını oluşturur. Chardonnay'in karakteri, bölgenin kuzeyindeki Chablis'in zayıf, çeliksi, yüksek asitli şaraplarından Cote d'Or'un genellikle inanılmaz derecede kompleks, etkileyici şaraplarına, güneyde Macon'un daha dolgun gövdeli, daha olgun meyvemsi şaraplarına kadar önemli ölçüde değişir.

Burgundian şarap üreticileri, şu anda dünya çapında birinci sınıf Chardonnay üretimi ile ilişkilendirilen tekniklerin öncüleri oldu: fıçı fermantasyonu, fıçıda yıllandırma (tipik olarak altı ila dokuz ay), beyaz şaraplar için MLF ve olgunlaşma sırasında tortu kullanımı. Bu teknikler kullanılarak yapılan en etkileyici ve aranan Chardonnay'lerden bazıları Cote d'Or'dan gelir. Yeni meşe ağacının ne kadar uygun olduğu ve fıçılar için ideal yakma seviyesi konusunda tartışmalar devam etmektedir. Hangi teknik kullanılırsa kullanılsın, en iyi şaraplar, şişede on yıl veya daha uzun süre olgunlaşabilen, iyi dengelenmiş ve kompleks Chardonnay ifadeleridir.

Yaklaşık 20 yıl önce, bazı Burgundy Chardonnay'lerinin beklendiği gibi yaşlanmadığı fark edilmeye başlandı. Birçok kaliteli şarabın bazı şişeleri, yaşlarına göre erken oksidasyon belirtileri gösterdi. Sorun devam ediyor ve sadece Burgundy'de değil, aynı zamanda görülme sıklığı son on yılda görülenden çok daha düşük. Üreticilerin artık bu sorunu önlemek için uygulamalarını uyarlamasıyla birlikte, hem bağ hem de şaraphane temelli çeşitli nedenler öne sürülüyor.

Corton Vertical Shoot

Corton'daki tepede dikey sürgün konumlandırma. Işık, kanopiye net bir şekilde nüfuz edebilir ve meyve gölgelenmez.

Cote Dor

Corton tepesi solda ve Cote d'Or'un ana yamacı sağda. Beaune uzakta. Köyün bağları düzlükte, premier cru ve grand cru bağlar ise yamaçlarda.

 

Diğer Çeşitler

Aligote, yüksek asiditeli nötr şaraplar üretme eğiliminde olan beyaz bir üzümdür. Tam olgunluğa ulaşabileceği yerlerde yetiştirildiğinde yüksek kaliteli şaraplar üretebilir, ancak bu yerler genellikle daha karlı Pinot Noir ve Chardonnay için ayrıldığından, bu tür şaraplar nadirdir. Gamay, olgun üzümsü meyveli ve düşük tanenli, erken içilen kırmızı şaraplar üretir. Bazı bölgesel apelasyonlarda kullanılabilir, ancak köy seviyesi ve üzerindeki şaraplar için yalnızca Pinot Noir'e izin verilir.

Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin ilk yedi yazısında Fransa’nın Bordeaux bölgesi, Dordogne ve Güney Batı Fransa’nın ardından Burgundy bölgesini iklim ve üzüm çeşitleriyle incelemeye başladık. Önümüzdeki yazımızda Burgundy apelasyonlarını incelemeye başlayacağız.

Takipte kalın lütfen

(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)