DÜNYANIN ÜNLÜ ŞARAP BÖLGELERİ 3 – FRANSA 3 – BORDEAUX 3 – BÖLGELER VE ŞARAPLAR 2

Değerli şarapsever dostlar;

Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin ilk iki yazısında Fransa’ya kısa bir genel  giriş yapıp Bordeaux bölgesinin İklim Yapısı, Üzüm Çeşitlerinin ardından Bordeaux Bölgeleri ve Şaraplarını incelemeye başlamıştık. Bu yazımızda Bordeaux Bölgeleri ve Şaraplarına devam ediyoruz.

Medoc ve Graves'in Kırmızıları

Medoc, Bordeaux şehrinin kuzeyinde, Graves ise güneyinde yer alır. Medoc'un en kuzey kısmı Bas-Medoc olarak adlandırılır ve buradaki şaraplar basitçe Medoc olarak etiketlenir. Burada toprak ağırlıklı olarak kildir, ancak çakıl çıkıntıları vardır. Bu şaraplar, harmanlamada güneydekilere göre daha yüksek oranda Merlot'a sahip olma eğilimindedir ve stil olarak daha erken içime uygun eğilimindedir. Saint-Estephe'den güneye doğru, Haut-Medoc'un çok daha derecelendirilmiş bölgesi uzanır. Haut-Medoc içinde, daha yüksek sınıflandırılmış şatoların çoğunun bulunabileceği, bazen 'komünler' olarak anılan daha küçük apelasyonlar vardır. Kuzeyden güneye, en yüksek itibara sahip dört bölge Saint-Estephe, Pauillac, Saint-Julien ve Margaux'dur. Bu şaraplar, harmanlamada yüksek oranda Cabernet Sauvignon içerir ve genellikle meşe sedir notaları ile tamamlanan bir frenk üzümü meyvesi çekirdeği sergiler. Gençken sert tanenlere sahip olabilirler ve genellikle uzun bir yıllanma potansiyeline sahiptirler.

Bordeaux'nun hemen güneyinde, Graves'in en yüksek derecelendirilmiş bölgesi olan PessacLeognan yer alır. Haut-Medoc'taki gibi topraklar çakıllıdır ve Cabernet Sauvignon için çok uygundur, ancak genel olarak şaraplar, Haut-Medoc'un en iyi şaraplarından biraz daha hafif gövdeli ve daha güzel kokuludur. En iyi şatolardan gelen şaraplar, Bordeaux'daki herhangi bir özenle ve buna uygun fiyatlarla yapılır. Graves, Pessac-Leognan'ın güneyinde uzanır ve benzer tarza sahip, ancak daha az konsantre ve kompleks ve genellikle daha yüksek oranda Merlot içeren kırmızı şaraplar yapar.

Haut-Medoc'ta toprağın yüksek çakıl içeriğini gösteren bir bağ.

Medoc Soil

Saint-Emilion ve Pomerol

Sağ Yaka'nın (Right Bank) şaraplarına Merlot ve daha az ölçüde Cabernet Franc hakimdir. Saint-Emilion, değişik toprak yapılarında üç farklı üzüm bağı grubuyla iki ana apelasyondan daha büyük olanıdır. Birincisi, Saint-Emilion kasabasının kuzeyindeki ve batısındaki bir platodaki üzüm bağlarıdır. Burada, sıcak, iyi drene edilmiş çakıllı ve kireçtaşı topraklı alanlar, Cabernet Franc'ın ve bazen de biraz Cabernet Sauvignon'un dahil edilmesini teşvik eder. İkincisi, güney ve doğudaki kayalıklarda killi kireçtaşı topraklara sahip üzüm bağları vardır. Saint-Emilion'un en prestijli şarapları bu iki alt bölgeden gelmektedir. Şaraplar orta ila yüksek tanenlere sahiptir, ancak Left Bank'ın (Sol Yaka) daha yapılandırılmış şaraplarıyla karşılaştırıldığında, kompleks kırmızı dut meyvesi ve erik aromaları, geliştikçe ilerleyen tütün ve sedir notaları ile yumuşak ve zengin bir ağız hissine sahiptirler. Son olarak, kayalığın eteğindeki kumlu topraklardaki üzüm bağları tipik olarak daha hafif gövdeli, daha az prestijli şarapların kaynağıdır.

Yakındaki Pomerol'ün itibarı, Saint-Emilion'unki kadar yüksektir. Şaraplar, daha baharatlı, böğürtlen meyvesi karakteriyle daha zengin olma eğilimindedir.

Bu Right-Bank apelasyonlarıyla özellikle ilişkilendirilen bir hareket, küçük arazi parçalarından küçük miktarlarda yapılan ve bağda veya şaraphanede hiçbir masraftan kaçınılmadan yapılan tam gövdeli, inanılmaz derecede olgun şarapların ortaya çıkmasıdır. Ortak terim "vins de garage" bir zamanlar bu şarapları tanımlamak için sıklıkla kullanılmaktaydı (ve şarap imalatçısını tanımlamak için kullanılan "garagiste" terimi); ancak birçoğu artık kendi başlarına ünlüdür ve Saint-Emilion apelasyon sistemi içinde sınıflandırılmaktadır.

Pomerol ve Saint-Emilion, stil açısından daha ünlü apelasyonlara benzeyen Merlot ağırlıklı şaraplar üreten bir grup apelasyonla çevrilidir.

Bordeaux'daki bir kooperatifte yeni meşe fıçılar yapılıyor. Ahşabı yumuşatmak ve şekle sokabilmek için ısıya ihtiyaç vardır.

Bordeaux New Oak Barrels

Cotes de Bordeaux

Cotes de Bordeaux adını paylaşmayı kabul eden daha az bilinen bir grup kırmızı şarap adı var. Blaye, Cadillac, Castillon ve Francs apelasyonları, Cotes de Bordeaux'nun önüne isimlerini koyabiliyor. Bu apelasyonlardan elde edilen şaraplar Merlot bazlı olma eğilimindedir ve erken içme amaçlıdır. En iyi şaraplar paranızın tam karşılığını verebilir. Cotes de Bourg'da benzer tarzda şaraplar yapan üreticiler bu gruba katılmamayı tercih ettiler. Premieres Cotes de Bordeaux'nun Cotes de Bordeaux grubuyla bağlantısı olmayan tatlı bir şarap apelasyonu olduğunu unutmayın.

Premium Sek Beyaz Şaraplar

Sek beyaz şaraplar üretmek için birkaç apelasyona izin verilir. Garonne ve Dordogne Nehirleri arasında yer alan büyük bir apelasyon olan Entre-Deux-Mers, yalnızca beyaz şarap üretebilir (bu bölgeden gelen kırmızı şaraplar genel bir apelasyon adıyla etiketlenmelidir). Graves ve Pessac-Leognan apelasyonlarının kırmızıların yanı sıra beyaz şaraplar da üretmesine izin verilir. Graves ve Entre-Deux-Mers'in beyaz şarapları, meşelenmemiş bir tarzda Sauvignon Blanc'tan yapılma eğilimindedir. Pessac-Leognan, en iyi sek beyazların çoğunun kaynağıdır ve burada beyazlar, cru classe statüsü için uygun olabilir. Sauvignon Blanc ve Semillon harmanları olma eğilimindedirler ve genellikle en azından kısmen yeni meşede fermente edilmiş ve/veya olgunlaştırılmıştır, orta ila tam gövde ve kızarmış meşe aromaları verir. Medoc ve Sauternes'deki bazı üreticiler de kaliteli sek beyazlar üretir. Ancak, bu şaraplar bu apelasyonlar kullanılarak satılamaz ve bunun yerine genel Bordeaux apelasyonları kullanılarak satılır.

Tatlı Şaraplar

Bordeaux'nun en iyi tatlı şarap apelasyonları, Garonne ve onun kolu olan Ciron'un kıyılarında toplanmıştır. Nehirler, tamamen olgunlaşmış üzümlerde asil küfün gelişmesi için ideal puslu sonbahar koşullarını yaratır. Bağdaki asil küflülük seviyesi yıldan yıla değişir. Asil küfün çok az olduğu yıllarda şekerlerin konsantre olmasına yardımcı olmak için passerillage (asmada aşırı olgunlaştırma) gereklidir.

En iyi şaraplar, Garonne'nin batı kıyısında yer alan Sauternes'ten gelir. Sauternes içinde Barsac köyü uzanmaktadır. Barsac'taki üreticiler, Barsac veya Sauternes apelasyonlarını kullanma hakkına sahiptir. Bu apelasyonlarda Semillon, ince kabuğu ve botrytis'e duyarlılığı nedeniyle baskındır. Sauvignon Blanc ferahlatıcı asidite ve meyvemsi aromalar sağlar ve kullanıldığı yerde Muscadelle egzotik hoş kokular katar. En iyi şaraplar alkol oranı yüksek, tatlı ancak yüksek asiditeyle dengelenmiş olma eğilimindedir ve asil küfün kayısı ve narenciye kabuğu aromalarının yanı sıra meşe fermantasyonu ve/veya olgunlaşmasından elde edilen kızarmış ekmek ve vanilya notalarını sergiler.

Sauternes yakınlarında benzer tarzda yapılmış bir dizi başka tatlı şarap apelasyonu daha vardır.

Sauternes için kullanılan botrytis'ten etkilenmiş üzümler makine ile hasat edilemez ve seçici bir şekilde elle toplanmalıdır.

Sauternes Vineyard

Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin ilk üç yazısında Fransa’ya kısa bir genel bir giriş yapıp Bordeaux bölgesinin İklim Yapısı, Üzüm Çeşitlerinin ardından Bordeaux Bölgeleri ve Şaraplarını inceledik. Önümüzdeki yazımızda genel bir Bordeaux özetimiz olacak.

Takipte kalın lütfen

(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)