Araştırmacılar birçok anket vb araştırmaları sonucunda Milli Eğitim Bakanlığına bir rapor sunmuşlar. Günümüzde üniversite öğrencileri günlük yaşantılarını 300-400 kelime kullanarak devam ettiriyorlarmış. Hatta çoğu 200 kelime kullanıyormuş. Hiç kitap okumadıklarını gururla söyleyenler varmış. Mecburen okuduklarını söyleyenler de varmış.

"Kelimede tasarruflu" olarak yaşayan yeni nesil söyleyecekleri için cep telefonu ve mesajları kullandıkları için derdini en kısa kelimelerle anlatıyor. Çünkü önemli olan söylemek istediğini en hızlı ve kısa şekilde söylemek. Bu hızlı tüketim toplumu olsa gerek. Amaç hızlı servis gibi söyleyeceklerini en hızlı ve kısa biçimde aktarmak. Tabii yaratıcı düşünce denen şey ise sadece ütopyada kalıyor.

Toparlayacak olursak; Türkçe'de 100.000 kelime bulunmasına rağmen kentlileşme - kentli konuşma denen bir gayret uğruna birçok Anadolu ağzı kelimeler küçümsenmekte, terk edilmekte. Kullanılsa bile ya yanlış kullanılıyor, ya dinleyen-okuyan yanlış anlıyor, ya da anlam kaymasına uğruyor. Hatta bu durumu ifade eden "galat" kelimesi de bunun içinde.

Şimdi gelelim teklifime (tabii buraya kadar yazımıza konu olan kişilerden okuyan kaldıysa) : Anadolu ağzında konuşulan kelimeleri zaman zaman sosyal medya profillerimizde paylaşalım ve bu kelimelerin hangi yörelerde nasıl kullanıldığını bilen - duyan arkadaşlarınız yorumlarda bulunsunlar.

Ben "MALAMAT" kelimesi ile başlamak istiyorum. "Malamat oldum", "malamat ettin beni" gibi kullanımları var. Perişan olmak, derde düşmek gibi anlamları olduğunu biliyorum. Anlamı ve kullanımı hakkında bilgilerinizi sizler de paylaşırsanız sevinirim.

İlerleyen zaman içerisinde farklı kelimeleri de hem sayfamızda paylaşarak, hem de kişi etiketleyerek bir forum gibi yorumlara açabiliriz. Benim şimdiden aklımda birçok kelime var. Umarım paylaşımlarınız olur. Bilgi paylaşıldıkça çoğalırmış.

Benim bir elmam var, senin bir elman var. Sen elmanı bana verdin, ben elmamı sana verdim. İkimizin de yine birer elması var. Benim bir bilgim var, senin bir bilgin var. Sen bilgini bana verdin, ben bilgimi sana verdim. İkimizin de ikişer bilgisi var. BİLGİ PAYLAŞTIKÇA ÇOĞALIRMIŞ.

Herkese iyi hafta sonları dileklerimle