Değerli şarapsever dostlar;

Fortifiye Şaraplar serimizin geçtiğimiz yedi yazısı boyunca iki ayrı fortifiye şarap olan İspanya’dan SHERRY’yi ve Portekiz’den PORT Şaraplarını detaylıca incelemiştik. Bu yazımızda birçok değişik ülkede üretilen Fortifiye Muscat'ları inceleyeceğiz.

Fortifiye Muscat'lar

Fortifiye şaraplar dünyanın her yerinde yapılır. Port ve Sherry gibi klasik stiller birçok bölgede başarıyla kopyalanmıştır. Bunların hepsini ele almak mümkün değildir ve bu yazımızda yalnızca başlıca şarap üreticisi ülkelerin çoğunda üretilen Fortifiye Muscat'lara odaklanacağız.

Muscat, dünya çapında fortifiye edilmiş şarap yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Muscat olarak adlandırılan birkaç farklı üzüm çeşidi vardır, ancak hepsi düşük ila orta asiditeye sahiptir ve portakal çiçeği, gül ve üzümün hoş kokulu aromalarını sergiler. Bu çeşitler ılık ve sıcak iklimlerde gelişebilir, ancak en iyi üzüm bağları tipik olarak üzümlerin asidite seviyelerini ve aromalarını korumaya yardımcı olan bazı serinletici etkilerden yararlanır.

Muscatlar iki yaygın stilde yapılır: “Genç ve yaşlandırılmamış” veya “Uzun bir yaşlanma döneminden sonra tamamen gelişmiş”.

Genç, Yaşlandırılmamış Muscatlar

Bu şaraplar orta altın renkli, çiçeksi ve aromatiktir. Üzüm yetiştiriciliğinin ve şarap yapımının amacı, çeşit karakterinin olabildiğince saf olmasını sağlamaktır. Tipik olarak tatlıdırlar ancak nadiren çok tatlıdırlar. Bu tür şarap, dünya çapında bir dizi şarap bölgesinde yapılır; kayda değer bir örnek, Güney Rhone'dan gelen Muscat de Beaumes-de-Venise'dir.

Üzümler olgun ve sağlıklı olduklarında toplanır. Üzüm şekerlerini konsantre etmek için toplandıktan sonra üzümlerin kurutulması veya kuru üzüm haline gelmesi bu tarz için tipik olarak uygulanmaz. Bu teknikler, saf çeşit özelliklerini maskeleyen ekstra kurutulmuş meyve özellikleri ekler.

Ezildikten sonra, üzüm suyu kabuklardan ayrılabilir, ancak aromatik yoğunluğu artırmaya ve damağa biraz zenginlik katmaya yardımcı olmak için bir miktar kabuk teması yaygın olarak kullanılır. Bu, fermantasyonun bir kısmı veya tamamı sırasında kabuk teması devam ederse daha da geliştirilebilir. Fermantasyon soğuktur ve tatlı bir şarap oluşturmak için %96 abv üzüm alkolü ile fortifiye edilerek fermantasyon durdurulur. Birincil meyve aromalarını korumak için, şaraplar şişelenmeden önce inert kaplarda saklanır ve oksijenle temastan korunur.

Tamamen Gelişmiş, Yaşlanmış Muscatlar

Bu şarapların rengi kehribardan kahverengiye değişir ve tatlı veya çok tatlı olabilir. Yaşlı Muscatlar da birçok ülkede yapılır. Tatlı tarzda yapılan en ünlü örneklerden bazıları Avustralya'daki Rutherglen'den gelir. Bu şarapların tarzı, hasat zamanına, şarapların fortifiye edildiği zamana ve geçirdikleri yıllandırma süresine ve türüne göre belirlenir.

Tatlı bir yıllanmış şarap yapmak için üzümler olgun ve sağlıklı olduklarında toplanır. Bununla birlikte, daha da çok tatlı bir tarz elde etmek için üretici, toplamadan önce biraz kurumaya izin vermek isteyebilir, ancak dikkatli olunmalıdır. Kurumuş üzümler aromalara ekstra kompleksite katar, ancak aşırı kurumuş üzümlerin çeşitli aromalarını çok fazla kaybetmesi ve sonuçta ortaya çıkan şarapların etkileyici bir Muscat karakterinden yoksun olması anlamına gelir.

Fermantasyon neredeyse her zaman kabuklarda gerçekleşir. Aşırı tatlı bir şarap tarzı yapılıyorsa, fermantasyon yalnızca %2 abv'ye ulaştığında fortifikasyon gerçekleşebilir.

Bu şaraplar daha sonra onlarca yıl sürebilen bir oksidatif yaşlanma dönemine girer. Eski ahşap fıçılar önemlidir (yeni meşe aromaları üzüm aromalarıyla çatışır) ve büyük meşe fıçılar yaygın olarak kullanılır. Bu şaraplar bazen sıcak koşullarda yıllandırılır. Yıllandıkça, bu şaraplar kehribar rengine ve sonunda kahverengiye dönüşür ve belirgin oksidatif aromalar geliştirir. Bu şaraplar çok eski olsalar bile Muscat aromalarını koruyabilirler. Bununla birlikte, en eski şaraplara, şişelemeden önce az miktarda daha genç şarapla harmanlanarak aromatik bir destek verilmesi yaygındır.

Toplam sekiz bölümlük Fortifiye Şaraplar serimiz boyunca  SHERRY, PORT Şarapları ve Fortifiye Muscatları inceledik. Önümüzdeki yazımızda Dünyanın Ünlü Şarap Bölgelerini incelemeye Fransa Bordeaux ile başlayacağız.

Takipte kalın lütfen

(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)