Değerli şarapsever dostlar;

Geçtiğimiz yazımızda Dünyanın Ünlü Şarap Bölgelerini incelemeye Fransa Bordeaux bölgesinin İklim Yapısı ve Üzüm Çeşitleri ile başlamıştık. Bu yazımızda Bordeaux Bölgeleri ve Şaraplarını inceleyeceğiz.

BÖLGELER VE ŞARAPLAR

Dordogne ve Garonne nehirleri birleşerek Gironde Halicini oluşturur ve Bordeaux üzüm bağlarını üç geniş alana ayırır. Gironde/Garonne'nin batısı ve güneyinde Medoc, Graves ve Sauternes bölgeleri bulunur. Bu alan genellikle Sol Yaka (Left Bank) olarak anılır. Dordogne ve Garonne arasındaki bölgenin çoğu Entre-Deux-Mers apelasyon adıyla kaplıdır. Son olarak, Gironde ve Dordogne'nin kuzeyindeki ve doğusundaki başlıca bölgeler, genellikle Sağ Yaka (Right Bank) olarak anılan Saint-Emilion ve Pomerol'dur.

Bordeaux'da 50'den fazla farklı apelasyon adı vardır. Boyutları, tüm bağ alanını kapsayan çok büyük kapsamlı apelasyonlardan küçük yerel apelasyonlara kadar değişir. Burgundy'den farklı olarak, bu çeşitli apelasyonlar, kaliteye dayalı düzgün bir hiyerarşi oluşturmaz ve bunlara, içlerinde yapılan şarap tarzlarına göre gruplar halinde bakmak daha kolaydır.

Bordeaux Map

BORDO SINIFLANDIRMALARI

Saint-Émilion haricinde, Bordeaux'nun sınıflandırma sistemleri, apelasyon sisteminin dışındadır. Ayrıca, sınıflandırmalar bireysel üzüm bağlarını değil, genellikle şatolar (château) olarak bilinen bireysel mülkleri sıralar. Yıllar geçtikçe, bireysel bağ arazilerinin satın alınması veya satılması nedeniyle mülkün büyüklüğü değişebilir. Bu nedenle bir şato(château) adı, belirli bir bağın adından çok bir markadır.

Médoc ve Sauternes

1855'te, Paris Evrensel Fuarı vesilesiyle, Bordeaux Ticaret Odası, Médoc'tan en iyi kırmızı şaraplarının ve Sauternes'ten en iyi beyaz şaraplarının resmi bir listesini çıkarmak için başvurdu. Bu artık 1855 Sınıflandırması olarak biliniyor. Aradan geçen yıllar içinde, sınıflandırılmış şato (châteaux) sayıları, büyüklükleri ve mülkiyetleri ve yapılan şarabın kalitesi açısından çok sayıda değişikliğe uğramıştır; 1855 Sınıflandırmasının şarapların mevcut kalite seviyelerini gerçekte ne kadar temsil ettiği sürekli bir tartışma kaynağıdır. Bununla birlikte, sınıflandırma hala neredeyse bozulmamış durumdadır. Bu sınıflandırmada listelenen şatolar (châteaux), crus classés olarak adlandırılır. Médoc'ta şatolar beş sıraya ayrılır. En üst sıra, Châteaux Lafite Rothschild, Latour, Margaux ve Mouton Rothschild ile Graves'ten Château Haut-Brion'dan oluşuyor. Sauternes'de üç sıra vardır, Château d'Yquem en üst sırayı işgal eder.

1855 Sınıflandırması, Médoc'un arazilerinin yalnızca çok küçük bir kısmını oluşturuyordu ve bu nedenle, daha sonra diğer şatolar için daha ileri bir "cru bourgeois" sınıflandırması getirildi. Şu anda, "cru bourgeois", şatonun kendisine değil, yalnızca belirli bir yıldaki şaraplara verilmektedir ve bu nedenle, sınıflandırma kazanmak için her yıl yeni bağ bozumlarından elde edilen şaraplar sunulmalıdır.

Medoc'ta bir bağda bir tasnif masası. Bazı üreticiler bunu şaraphanede yapmayı tercih etmektedir.

Medoc Vineyard

Graves (Pessac-Léognan)

Graves şarapları, kırmızı ve beyaz şaraplar için paralel ancak ayrı listelerle sınıflandırılır. Sıralama yoktur: Listelenen tüm şaraplar kendilerini crus classés olarak adlandırabilir. Bu apelasyon Graves sınıflandırması yapıldıktan sonra oluşturulduğundan, tüm crus classé şatolar artık Pessac-Léognan'ın sınırları içinde yer almaktadır.

Saint-Émilion Grand Cru

Saint-Émilion'daki sınıflandırma sistemi, apelasyon sistemine entegre edilmiştir. Saint-Émilion içinde ayrı bir Saint-Émilion Grand Cru apelasyon adı vardır ve bu apelasyon içinde en iyi şatoların bir sınıflandırması vardır. Sınıflandırmadaki alt basamak, basitçe Saint-Émilion Grand Cru Classé'dir. Bunun üzerinde, Premier Grand Cru Classé A (en iyi) ve Premier Grand Cru Classé B olarak alt bölümlere ayrılan Saint-Émilion Premier Grand Cru Classé gelir. En az on yılda bir gerçekleşen, terfi ve rütbe düşürme olasılığı olan yeniden sınıflandırmalar vardır.

Genel (Jenerik) Apelasyonlar

Jenerik apelasyonların çıktısı, esas olarak Bordeaux veya Bordeaux Superieur olarak kırmızı etiketlidir (ikinci isim biraz daha katı ad kurallarına sahiptir ve son şarapta daha yüksek düzeyde alkol gerektirir). Kalan kısım, Bordeaux olarak etiketlenmiş beyaz ve Bordeaux Rose veya Bordeaux Clairet olarak etiketlenmiş rozedir. Bu temel Bordeaux şaraplarının standardı, ihracat odaklı üreticiler şaraplarının dünyanın diğer bölgelerinden gelen benzer fiyatlı şaraplarla rekabet edebilmesini sağlamaya çalıştıkça önemli ölçüde iyileşmiş ve gelişmeye devam etmektedir.

En iyi hallerinde, kırmızı Bordeaux ve Bordeaux Superieur, olgun kırmızı ve siyah meyveler ve bazen meşeden sedir notaları ile orta gövdeli şarapları erken içime uygundurlar. En ucuzu daha hafif olabilir ve daha iyi şaraplardan daha buruk tanenlere sahip olabilir. En iyi Bordeaux roze taze ve meyvemsidir ve artan sayıda üretici yüksek kaliteli örnekler üretmektedir. Clairet, esas olarak Fransız pazarında popüler olan bir şarap türüdür. Tipik bir rozeden daha uzun bir maserasyona maruz kalır ve rengi daha koyu ve gövdesi daha dolgundur.

Beyaz Bordo, Sauvignon Blanc'ın giderek daha fazla hakimiyetindedir ve canlı, çimenli bir karakter gösterir.

Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin ilk iki yazısında Fransa’ya kısa bir genel bir giriş yapıp Bordeaux bölgesinin İklim Yapısı, Üzüm Çeşitlerinin ardından Bordeaux Bölgeleri ve Şaraplarını incelemeye başladık. Önümüzdeki yazımızda Bordeaux Bölgeleri ve Şaraplarına devam edeceğiz.

Takipte kalın lütfen

(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)