Değerli şarapsever dostlar;

Köpüklü Şarap Üretimi serimizin geçtiğimiz üç yazısı boyunca hasat ve preslemeden sonraki köpüklü şarap yöntemlerinden Geleneksel Yöntem, Ancestral, Transfer, Tank, Asti ve Karbonasyon Yöntemlerini ve sonrasında Köpüklü Şarap Tarzlarını inceleyip ardından Dünyanın Köpüklü Şaraplarını incelemek için Champagne (Şampanya), Cremant, Saumur ve Vouvray çeşitlerine geçmiştik. Bu yazımızda Dünyanın Köpüklü Şaraplarını incelemeye devam ediyor ve Cava, Asti, Prosecco, Sekt ve Yeni Dünya Köpüklü Şaraplarına geçiyoruz.

Dünyanın Köpüklü Şarapları (2)

CAVA

Cava, İspanya genelinde bitişik olmayan bir dizi farklı coğrafi alanı kapsadığı için alışılmadık bir DO'dur. Ancak, Cava'nın büyük çoğunluğu Sant Sadurni d'Anoia kasabasında bulunan Katalan üzüm bağlarından gelir. Cava yapılmasına izin verilen üzüm bağlarının bulunduğu diğer önemli alanlar arasında Navarra, Rioja ve Valencia bulunmaktadır. Şaraplar geleneksel yöntemle yapılır ve tortuda en az dokuz ay geçirilmelidir.

Geleneksel üzüm çeşitleri arasında beyaz şaraplar için Macabeo (Viura), Xarel-lo ve Parellada ve rozeler için Garnacha ve Monastrell bulunmaktadır. Cava'nın çoğu orta asiditeli ve bazı karakterleri maya otolizinden gelen sektir, ancak bu tatlar doğaları gereği Champagne'da bulunan ekmek ve kızarmış ekmek karakterinden farklı olabilir. Chardonnay ve Pinot Noir, son zamanlarda izin verilen apelasyon üzüm çeşitlerine eklenmiştir ve birçok üretici, bu çeşitlerin şaraplara hem meyve hem de asidite açısından ekstra bir seviye ekleyebileceğini keşfetmiştir. Bu iki çeşidin kullanılması, bazı üreticilerin Cava'nın farklılık noktasını azalttığına inandıkları için bölgede tartışmalara neden olmuştur.

Çoğu Cava, non-vintage'dir ve şarap imalathanesinden çıktıktan sonra içime hazırdır. Şarapların asiditesi genellikle çoğu Champagne’dan daha düşüktür, bu da onlara tüketiciler arasında son derece popüler olan ulaşılabilir, kolay içimli bir tarz verir. Kapsamlı tortu yaşlanması geçirmiş birinci sınıf Cava'lar üreten birkaç üretici vardır.

ASTI

Asti DOCG, İtalya'nın kuzeybatısındaki Piemonte'de yer almaktadır. Asti Metodu kullanılarak Muscat Blanc a Petits Grains'ten yapılır ve bu çeşitle ilişkilendirilen belirgin üzümsü karaktere sahiptir. En iyi örnekler, çiçek notaları ile kaplanmış belirgin, meyvemsi bir şeftali ve üzüm aromasına sahiptir. Asti'nin tamamı tatlıdır, alkol oranı düşüktür (yaklaşık %7 abv) ve Muscat'ın meyvemsiliğini azaltacak herhangi bir otolitik karakter olmadan yapılır. Asti yaşlanmaktan fayda sağlamaz ve mümkün olduğu kadar genç yaşta içilmelidir.

PROSECCO

Prosecco kuzeydoğu İtalya'da yapılır. İki sınırlandırılmış bölge vardır; Veneto ve Friuli'nin geniş bir alanını kapsayan Prosecco DOC ve daha yüksek kaliteli Conegliano-Valdobbiadene DOCG. İkincisi için meyve, Venedik'in kuzeybatısındaki sarp kireçtaşı tepelerde iki Conegliano ve Valdobbiadene kasabası arasında yetiştirilmelidir. Cartizze ve Rive terimlerinin her ikisi de, istisnai bir bağ alanından gelen bir şarabı belirtir. Eskiden Prosecco olarak da bilinen üzüm çeşidinin adı, bu iki apelasyonun bütünlüğünü korumak için 'Glera' olarak değiştirilmiştir.

Prosecco tipik olarak tank yöntemiyle üretilir ve şaraplar, taze yeşil elma ve kavun aromalarıyla orta asiditeye sahiptir. Brut, Ekstra Sek ve Sek stillerde yapılır, ancak tipik olarak bu şaraplar, çoğu Champagne ve Cava'da bulunandan biraz daha yüksek artık şeker seviyelerine sahiptir. Prosecco'da artık şeker, genellikle soğutma ve filtreleme yoluyla fermantasyonun kesilmesinin bir sonucudur. Bu şaraplar, genç ve tazeyken tüketilmek içindir ve şişede yıllandırmaktan fayda görmezler.

SEKT

Almanya, köpüklü şarap için muazzam bir pazardır ve dünyada kişi başına en yüksek köpüklü şarap tüketimine sahiptir. Bunun çoğu, neredeyse tamamı tank yöntemi kullanılarak yapılan Sekt'tir. Baz şaraplar genellikle Fransa veya İtalya'dan gelir, ancak Almanya'da köpüklü şaraba dönüştürülür. Öte yandan, Deutscher Sekt olarak etiketlenen şaraplar, Almanya'da köpüklü hale getirilmesinin yanı sıra, sadece Almanya'da yetişen üzümleri de kullanmalıdır. En iyileri Riesling'den yapılır. Şarap için tüm üzümler kaliteli şarap bölgelerinden birinden geliyorsa, örneğin Mosel, o zaman şarap Deutscher Sekt bA'nın superior apelasyonunu taşıyabilir. En iyi arazilerden bazıları, bu premium Sekt'ler nadir olmasına rağmen, geleneksel yöntemi kullanarak, birbirinden farklı üzüm bağlarından bu tür şaraplar üretmektedir.

AUSTRALIA (AVUSTRALYA)

Avustralya köpüklü şarapları çok çeşitli tarzlarda yapılır. Yarra Valley, Adelaide Hills ve Tasmania gibi serin ve ılıman bölgeler, genellikle Chardonnay ve Pinot Noir'den kompleks, zarif geleneksel yöntem şarapları üretme yeteneğine sahiptir. Bu şaraplar, non-vintage, vintage, roze, Blanc de Blancs ve Blanc de Noirs dahil olmak üzere çok sayıda stilde yapılır.

Ucuz köpüklü şaraplar tipik olarak Riverina gibi sıcak bölgelerde üretilir. Genellikle tank yöntemiyle veya karbonasyonla üretilirler, meyvemsi bir tarza sahiptirler ve çeşitli tatlılık seviyelerine sahiptirler. Birçok farklı üzüm çeşidi kullanılabilir.

Köpüklü kırmızı şaraplar Avustralya'ya özgü olmasa da, ticari olarak en başarılı oldukları ülke burasıdır. Ancak son yıllarda bu şarapların satışlarında ciddi bir düşüş vardır. En iyi köpüklü kırmızılar tipik olarak Shiraz'dan yapılır, ancak bazı şarap imalathaneleri Cabernet Sauvignon ve Merlot'tan mükemmel örnekler üretmiştir. Beyaz köpüklü şaraplarda olduğu gibi, ucuz şaraplar da karbonasyon veya tank yöntemiyle yapılır ve daha iyi örnekler transfer veya geleneksel yöntemle üretilir. Genellikle şaraplar, kırmızı dut meyvesi, yumuşak tanenler ve biraz artık şeker içeren, tam gövdelidir.

NEW ZEALAND (YENİ ZELANDA)

New Zealand (Yeni Zelanda), klasik Champagne üzüm çeşitlerinden yapılan yüksek kaliteli geleneksel yöntem köpüklü şarapları konusunda köklü bir üne sahiptir. Güney Yarımküre'deki nispeten güneydeki konumu ve serin deniz meltemlerine sahip deniz iklimi, Chardonnay ve Pinot Noir'ı zarif köpüklü şaraplar üretecek kadar yavaş olgunlaştırabileceği anlamına gelir. Non-vintage, vintage, roze, Blanc de Blanc ve Blanc de Noir dahil olmak üzere bir dizi stil yapılmıştır.

Köpüklü şarap üretimi için üzümler, Auckland hariç tüm şarap bölgelerinde yetiştirilmektedir; ancak, Marlborough en yüksek hacimleri üretir. Kuzey Adası'ndaki daha sıcak bölgeler, Güney Adası'ndaki şaraplara kıyasla daha zengin bir tarz üretir ve üreticiler genellikle bu durumdan yararlanarak bölgeler arası karışımlar yapar.

Köpüklü Sauvignon Blanc, bu üzüm çeşidinin yoğun aromalarını ve tatlarını korumak için genellikle karbonasyon veya tank yöntemiyle de üretilir.

SOUTH AFRICA (GÜNEY AFRİKA)

Güney Afrika'da geleneksel yöntemle yapılan şaraplar Methode Cap Classique olarak etiketlenir. Meyveler Western Cape'in dört bir yanından temin edilir ve en iyi şaraplar Chardonnay ve Pinot Noir kullanılarak yapılır. Güney Afrika'nın ılıman ikliminde yer seçimi çok önemlidir ve en iyi yerler güneydoğuya bakan yamaçlarda veya kıyıya yakın yerlerde bulunur. Birçok premium üretici, üyelerine şaraplarını en az 12 ay boyunca tortuda yıllandırmalarını öneren Cap Classique Üreticileri Derneği'ne bağlıdır. Cap Classique terimini kullanmak için derneğe üye olmak gerekli değildir ve bu dernek dışındaki üreticilerin şaraplarına Cap Classique adını verebilmeleri için şaraplarını dokuz ay boyunca yaşlandırmaları yeterlidir.

Ayrıca köpüklü dömisek ve tatlı karbonize köpüklü şaraplar için büyük bir iç pazar vardır.

USA (Amerika Birleşik Devletleri)

California (Kaliforniya), ABD'deki köpüklü şarap üretiminin büyük çoğunluğundan sorumludur. En iyi şaraplar, Los Carneros AVA ve Anderson Valley AVA gibi daha soğuk yerlerden gelir. Premium şaraplar, genellikle Pinot Noir ve Chardonnay kullanılarak geleneksel yöntemle yapılır. Bu şaraplar tipik olarak tortuda uzun süre yıllandırılır (beş yıl nadir değildir). En iyi şarapların çoğu, yüksek asidite ile dengelenmiş konsantre kompleks tatlar sergiler.

Büyük miktarlarda ucuz şaraplar, tank yöntemi veya karbonasyon ile yapılır. Bu şaraplar tipik olarak meyvemsidir ve genellikle orta tatlıdan tatlıya kadar bir tarza sahiptir. Central Valley gibi daha sıcak, yüksek verimli bölgelerde yetişen farklı üzüm çeşitlerinden yapılırlar.

Conegliano-Valdobbiadene DOCG'nin engebeli arazisi, Prosecco üretimi için yoğun bir şekilde Glera üzümleriyle ekilmiştir.

Tazmanya'nın serin iklimi, köpüklü şaraplar için üzüm yetiştirmek için mükemmel koşullar sağlar.

Toplam dört bölümlük Köpüklü Şarap Üretimi serimiz boyunca hasat ve preslemeden sonraki köpüklü şarap yöntemleri olan Geleneksel Yöntem, Ancestral, Transfer, Tank, Asti ve Karbonasyon Yöntemlerini ve sonrasında Köpüklü Şarap Tarzlarını inceleyip ardından Dünyanın Köpüklü Şaraplarından Champagne (Şampanya), Cremant, Saumur ve Vouvray, Cava, Asti, Prosecco, Sekt çeşitlerini ve Yeni Dünya Köpüklü Şaraplarını inceledik. Gelecek yazımızda Fortifiye Şaraplara giriş yapacağız.

Takipte kalın lütfen

(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)

ŞARAP YAPIMI SERİSİNİN DİĞER MAKALELERİ İÇİN

ŞARAP YAPIMI (1) : FARKLI ŞARAP YAPIM YAKLAŞIMLARI

ŞARAP YAPIMI (2) : ÜZÜM İŞLEME ve ŞARAP BİLEŞENLERİ

ŞARAP YAPIMI (3) : FERMANTASYONDAN AMBALAJA OLAN YOLCULUK

BEYAZ VE TATLI ŞARAP YAPIMI (1) ÖNEMLİ SEÇENEKLER

BEYAZ VE TATLI ŞARAP YAPIMI (2) YÜKSEK HACİMLİ, UCUZ BEYAZ ŞARAP ÜRETİMİ

BEYAZ VE TATLI ŞARAP YAPIMI (3) PREMIUM BEYAZ ŞARAP ÜRETİMİ - AROMATİK ÜZÜM ÇEŞİTLERİ

BEYAZ VE TATLI ŞARAP YAPIMI (4) PREMIUM BEYAZ ŞARAP ÜRETİMİ - DÜŞÜK AROMALI ÜZÜM ÇEŞİTLERİ

BEYAZ VE TATLI ŞARAP YAPIMI (5) BEYAZ ŞARAP YAPIMI PROSES ŞEMASI VE TATLI ŞARAP YAPIMI

KIRMIZI VE ROZE ŞARAP YAPIMI (1) ÖNEMLİ SEÇENEKLER 1

KIRMIZI VE ROZE ŞARAP YAPIMI (2) ÖNEMLİ SEÇENEKLER 2

KIRMIZI VE ROZE ŞARAP YAPIMI (3) YÜKSEK HACİMLİ, UCUZ KIRMIZI ŞARAP ÜRETİMİ

KIRMIZI VE ROZE ŞARAP YAPIMI (4) PREMIUM KIRMIZI ŞARAP ÜRETİMİ (1)

KIRMIZI VE ROZE ŞARAP YAPIMI (5) PREMIUM KIRMIZI ŞARAP ÜRETİMİ (2) VE ROZE ŞARAP YAPIMI

KÖPÜKLÜ ŞARAP ÜRETİMİ (1) GELENEKSEL YÖNTEM

KÖPÜKLÜ ŞARAP ÜRETİMİ (2) TRANSFER, ANCESTRAL, TANK, ASTİ, KARBONASYON YÖNTEMLERİ VE KÖPÜKLÜ ŞARAP TARZLARI

KÖPÜKLÜ ŞARAP ÜRETİMİ / 3 : DÜNYANIN KÖPÜKLÜ ŞARAPLARI (1) CHAMPAGNE (ŞAMPANYA), CREMANT, SAUMUR VE VOUVRAY

DİĞER TÜM MAKALELER İÇİN