Değerli şarapsever dostlar;
Kırmızı ve Roze Şarap Yapımı serimizin geçtiğimiz ilk iki yazısında Önemli Yapım Seçeneklerini incelemiştik. Bu yazımızda Yüksek Hacimli, Ucuz Kırmızı Şarap Üretimini inceleyeceğiz.
YÜKSEK HACİMLİ, UCUZ KIRMIZI ŞARAPLAR ÜRETMEK
Yüksek hacimli, ucuz şaraplardan sorumlu üzüm yetiştirme alanları genellikle ılık, güneşli ve kurudur ve bu nedenle kullanılan siyah üzüm çeşitleri bu iklimlerde yetişebilenlerdir. Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah/Shiraz ve Grenache/Garnacha ideal adaylardır. Hepsi ılık veya sıcak iklimlere uygun olmakla kalmaz, aynı zamanda kabuklarındaki renklerin, tanenlerin ve tatların konsantrasyonu nedeniyle, yüksek verimde bile yeterli renge sahip meyvemsi şaraplar üretebilirler. Her bir üzüm çeşidinden elde edilen birinci sınıf şaraplarla karşılaştırıldığında, bu yüksek hacimli kırmızı şaraplar daha az renk, daha hafif tanenler ve daha az yoğun ve kompleks aromalar ve tatlar sergileyebilir. Çoğu zaman, bu üzüm çeşitlerini bu kadar farklı kılan spesifik özellikler azaltılabilir ve bu da oldukça homojen görünebilen şaraplara yol açar.
Buna karşılık Pinot Noir, yüksek hacimli, ucuz şarapların üretiminde nadiren kullanılan bir üzümdür. Yetiştirilmesi zordur, serin iklimleri tercih eder ve yüksek verimde yetiştirildiğinde yeterli renk ve tanen elde etmek zor olabilir. Bu nedenle, diğer birçok üzümle karşılaştırıldığında yüksek hacimli şarap yapımına daha az uygundur.
Beyaz şaraplarda olduğu gibi, yüksek hacimli, ucuz kırmızı şaraplar ya tek bir üzüm çeşidinden gelebilir ya da çeşitlerin bir karışımı olabilir. Harmanlanmış şaraplar, 'meyvemsi kırmızı' gibi bir stil tanımıyla etiketlenebilir.
Şarap Yapımı Seçenekleri
Tipik olarak bu şaraplar meyvemsi, düşük tanenli bir tarzda yapılır. Taze, birincil meyve karakterlerini korumak için, üzüm suyu ve şarap genellikle koruyucu bir şekilde işlenir ve şarap yapım süreci boyunca SO₂ seviyeleri izlenir. Bu şarapların üzümleri genellikle şarap imalathanesine vardıklarında saplarından arındırılır ve ezilir. Bu üzümlerin çoğunun yetiştiği sıcak veya çok sıcak iklimler nedeniyle asitliği artırmak için tartarik asit eklenmesi gerekebilir. Bir fermantasyon öncesi maserasyon gerçekleşebilir, ancak bu süreç varil alanını bağlayabilir ve bu nedenle yüksek verimli bir şarap imalathanesinde her zaman mümkün değildir.
Fermantasyonlar, taze meyve tatlarını en üst düzeye çıkarmak için genellikle yaklaşık 22°C ila 25°C'de ticari maya kullanılarak gerçekleştirilecektir. Farklı şarap imalathaneleri, farklı fermantasyon kapları kullanabilir; bunlar statik ve/veya döner olabilir. Cibre kapağı yönetimi prosedürlerinin sıklığı, üretilen şarabın tam tarzına ve üzüm çeşidine göre değişecektir, ancak tipik olarak cibre kapağı üzerinde yoğun bir şekilde çalışılmayacaktır. Fermantasyon sonrası maserasyon, varil alanı ve süresi üzerindeki kısıtlamalar nedeniyle ve ayrıca bunun çıkarabileceği ek tanenler bu kolay içim stillerinde genellikle istenmediğinden genellikle önlenir. Ekstra yapıya ihtiyaç duyulursa, şarap üreticisi şarabın küçük bir kısmını yumuşatabilir ve şişelemeden önce geri kalanıyla karıştırabilir.
Düşük tanenli meyvemsi şaraplar da karbonik veya yarı karbonik maserasyon ile üretilebilir. Bu teknikler genellikle Grenache'den yapılan ucuz şaraplarda kullanılır ve ayrıca bazen Beaujolais'te de yaygın olarak kullanılır.
Yeni şarabın olgunlaşmasıyla ilgili olarak şarap üreticisine açık birçok seçenek vardır. Şarap üreticisi, şarabı şişelenene kadar paslanmaz çelikte saklamayı seçebilir ve saf meyve aromalı bir şarap yapabilir.
Bazen, sert tanenleri yumuşatmak ve baharatlı veya kızarmış tatlar eklemek için bir meşe yaşlanma dönemi kullanılabilir. Bu şaraplar için meşe olgunlaşması yalnızca birkaç ay meselesi olabilir ve fıçılar kullanılırsa, genellikle daha yüksek kaliteli şaraplar için ayrılmış yeni fıçılar ile ikinci veya üçüncü dolum (ikinci veya üçüncü kullanımlarında) olacaktır. Alternatif olarak, hızlı bir şekilde kızarmış tatlar elde etmek için paslanmaz çelik veya beton fıçılara meşe çıtaları veya yongaları eklenebilir.
Tıpkı bu kalite seviyesindeki beyaz şaraplarda olduğu gibi tüketiciler, yüksek hacimli, ucuz kırmızı şarapların berrak ve tortusuz olmasını bekler. Şaraplar tipik olarak stabilize edilir, berraklaştırılır ve şişelenmeden önce steril olarak filtrelenir. Bu şarapların raf ömrü çok kısa olma eğiliminde olsa da, oksidasyon riskini azaltmak için şişeleme sırasında SO₂ seviyeleri tamamlanacaktır.
Kırmızı ve Roze Şarap Yapımı serimizin ilk üç yazısında Önemli Yapım Seçeneklerini ve Yüksek Hacimli, Ucuz Kırmızı Şarap Üretimini inceledik. Gelecek yazımızda Premium Kırmızı Şarap Üretimini inceleyeceğiz.
Takipte kalın lütfen
(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)
ŞARAP YAPIMI SERİSİNİN DİĞER MAKALELERİ İÇİN
ŞARAP YAPIMI (1) : FARKLI ŞARAP YAPIM YAKLAŞIMLARI
ŞARAP YAPIMI (2) : ÜZÜM İŞLEME ve ŞARAP BİLEŞENLERİ
ŞARAP YAPIMI (3) : FERMANTASYONDAN AMBALAJA OLAN YOLCULUK
BEYAZ VE TATLI ŞARAP YAPIMI (1) ÖNEMLİ SEÇENEKLER
BEYAZ VE TATLI ŞARAP YAPIMI (2) YÜKSEK HACİMLİ, UCUZ BEYAZ ŞARAP ÜRETİMİ
BEYAZ VE TATLI ŞARAP YAPIMI (3) PREMIUM BEYAZ ŞARAP ÜRETİMİ - AROMATİK ÜZÜM ÇEŞİTLERİ
BEYAZ VE TATLI ŞARAP YAPIMI (4) PREMIUM BEYAZ ŞARAP ÜRETİMİ - DÜŞÜK AROMALI ÜZÜM ÇEŞİTLERİ
BEYAZ VE TATLI ŞARAP YAPIMI (5) BEYAZ ŞARAP YAPIMI PROSES ŞEMASI VE TATLI ŞARAP YAPIMI
KIRMIZI VE ROZE ŞARAP YAPIMI (1) ÖNEMLİ SEÇENEKLER 1
KIRMIZI VE ROZE ŞARAP YAPIMI (2) ÖNEMLİ SEÇENEKLER 2
KIRMIZI VE ROZE ŞARAP YAPIMI (4) PREMIUM KIRMIZI ŞARAP ÜRETİMİ (1)
KIRMIZI VE ROZE ŞARAP YAPIMI (5) PREMIUM KIRMIZI ŞARAP ÜRETİMİ (2) VE ROZE ŞARAP YAPIMI