Değerli şarapsever dostlar;
Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin 14 yazısı boyunca Fransa’nın Bordeaux bölgesi, Dordogne, Güney Batı Fransa ve Burgundy’nin ardından Beaujolais bölgesini incelemiştik. Bu yazımızda Alsace bölgesini incelemeye başlıyoruz.
ALSACE
Almanya ve Fransa arasındaki sınırda yer alan Alsace, şaraplarının çoğunun monosepaj etiketlere sahip olması nedeniyle bir Fransız şarap bölgesi için sıra dışıdır. Köpüksüz şarap üretimi, sek, dömisek ve tatlı stillerde yapılan aromatik beyaz üzüm çeşitlerine odaklanmaktadır. Bazı kırmızı şaraplar da yapılır.
İKLİM VE ÜZÜM YETİŞTİRİCİLİĞİ
Alsace, serin ve ılıman bir karasal iklime sahiptir. Vosges Dağları, üzüm bağlarını batıdan esen, yağmur getiren rüzgarlardan korur ve bulutların olmaması, güneşli yazlar ve kuru sonbaharlarla sonuçlanır. Bu koşullar, üzümlerin yüksek düzeyde şeker olgunluğuna ulaşmasını sağlar, ancak en kuru yıllarda kuraklık bir sorun olabilir.
En iyi bağlar doğu ve güneydoğu cepheli en dik yamaçlarda kurulur. Bağ bölgesinin daha kuzeydeki kısmı, en soğuk iklime ve Vosges'ten en az korumaya sahiptir. Küçük üzüm bağları, Vosges etekleri ile Ren Nehri arasındaki ovada yer alır. Buradaki üzümler genellikle yerel AC köpüklü şarabı Cremant d'Alsace'ın üretiminde kullanılır. (Cremant ile ilgili daha ayrıntılı bilgileri köpüklü şarapları konu aldığımız geçmiş makalelerimizde bulabilirsiniz. KÖPÜKLÜ ŞARAP ÜRETİMİ / 3 : DÜNYANIN KÖPÜKLÜ ŞARAPLARI (1) CHAMPAGNE (ŞAMPANYA), CREMANT, SAUMUR VE VOUVRAY)
Alsace'ın dramatik bir jeolojik geçmişi vardır ve bunun bir sonucu olarak Vosges'in eteklerinde uzanan üzüm bağlarında çok çeşitli topraklar vardır. Bu jeolojik karmaşıklık, üretilen şarap türlerinin çeşitliliğine katkıda bulunan önemli bir faktördür ve jeolojinin şarap üretimi üzerindeki etkisi, burada diğer birçok bölgede olduğundan daha nettir.
Üzüm yetiştirme uygulamaları bağların yamaçta ya da ovada olmasına göre değişmektedir. Yamaçlarda asmalar, yayılan ısıdan faydalanmak için alçak olarak terbiyelenir ve sıralar, asmanın güneşe maruz kalmasını en üst düzeye çıkarmak için yönlendirilir. Hasat elle yapılır. Ovada asmalar, bahar donları riskini en aza indirmek için yüksek yetiştirilir. Organik ve biyodinamik bağcılık, kısmen güneşli ve kuru koşullarda düşük hastalık baskısı nedeniyle Alsace'ta yaygın olarak uygulanmaktadır.
Birçok yetiştirici, farklı çeşitlerle dikilmiş çok sayıda küçük üzüm bağına sahip oldukları için hasat zamanında önemli bir lojistik zorlukla karşı karşıyadır. Çeşitler farklı zamanlarda olgunlaştığı için, hasat oldukça uzun bir döneme yayılabilir. Bu, normalde Eylül ayının ortasına doğru başlar ve VT ve SGN şarapları için Kasım ayının sonuna veya hatta Aralık ayının başına kadar sürebilir (İlerleyen makalelerimizde bu şaraplar hakkında daha detaylı bilgileri Alsace Apelasyonları ve Sınıflandırmaları bölümüne bulabilirsiniz).
Dünyanın Ünlü Şarap Bölgeleri serimizin 15 yazısı boyunca Fransa’nın Bordeaux bölgesi, Dordogne, Güney Batı Fransa, Burgundy ve Beaujolais bölgesinin ardından Alsace bölgesinin İklim ve Üzüm Yetiştiriciliğini inceledik. Önümüzdeki yazımızda Alsace bölgesini incelemeye Şarap Yapımı ve Şarap Çeşitleri ile devam edeceğiz.
Takipte kalın lütfen
(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)