-Sınava 7 gün-
Sınava yaklaşık bir hafta kala kaygıların ve stresin artması ile özellikle çocuğu ilk kez sınava girecek olan veliler, başarıyı sağlıktan daha üstün tutan bir yaklaşımın tuzağına düşebilirler. Ancak sınava giren öğrencinin önce sağlıklı olması gerekir. Sağlıklı olan ve ruh dinginliğine sahip olan öğrenci, bilgilerini doğru yerde ve doğru zamanda kullanabilir. Öğrencinin ruhsal sağlığı da doğrudan aile ile ilgilidir. Özellikle bu dönemde ebeveyn olarak sizler kaygılarınızı doğru yönetebilirseniz, çocuğunuzda sınavda kaygısını doğru yönetebilir. Bu hafta, sizlerle bunlara yönelik öneriler paylaşmak isterim.
SINAVI NORMALLEŞTİREN KONUŞMALAR YAPIN:
Bu yıl, sınava ülkemizde 1 milyon 300 bin öğrencinin katılımını beklemekteyiz. Bu bilgiyi çocuğunuzla paylaşıp, bunun geçici olduğunu yaşı ilerledikçe buna benzer bir sürü sınava gireceğini önemli olanın sınav heyecanın keyfini yaşamak olduğunu belirtin. Ancak bunu önce kendi zihninizde normalleştirin. Sizler gibi kaygılanan diğer ebeveynlerin de var olduğunu hatırlayın.
EVDE OLAĞANÜSTÜ HÂL İLAN ETMEYİN:
Sınav yaklaşırken öğrencinin istediği her şeyi yapmaya çalışmak ya da normalden daha fazla ilgili davranmak gibi davranışlar, öğrencinin psikolojik dengesini zedeleyebilir. Bu sebeple hep nasılsa öyle davranmaya çalışın. Yorucu etkinlikler ve gezilerden bu dönemde uzak durup, sınav sonrasına birlikte planlar yapabilirsiniz.
SINAVIN DÜNYANIN SONU OLMADIĞINI HİSSETTİRİN:
Bazı öğrenciler ve veliler sınavdan kötü sonuç almanın dünyanın sonu olduğuna inanırlar. Oysaki bu inanç sadece baskıya sebep olmakta ve bu baskı ile sınava giren öğrencilerin doğru bildiklerini bile yanlış yapmalarına sebep olmaktadır. Bu sebeple sınav sonucu kötü gelirse ne yapacağınıza dair ortak bir B planınız mutlaka olmalı ve bu planı kendi içinizde konuşuyor olmalısınız. Unutmayın; ruh dinginliği olan kişi her şeyi başarabilir. Önceliğimiz çocuklarda ruh dinginliğini sağlamak olmalıdır.
KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARINDAN UZAK DURUN:
Televizyon ya da sosyal medya uygulamalarında son gün çocukların yemesi gereken menüler ile ilgili paylaşımlara lütfen kulak asmayın. Normal rutinde kahvaltıda ya da aksam yemeğinde ne yiyorsa sınav akşamı ve sınav sabahı da aynı şeyleri yiyip sınava gitmesini sağlayın.
Sanki sınav varmış gibi yatma ve sabah sınava gidermiş gibi uyanma saatini bu hafta düzenleyin. Kahvaltı saati ve kahvaltı rutinini oluşturun.
AKRABA TELEFONLARINI "İYİ DİLEK VE TEMENNİLER" ERTELEYİN:
Özellikle sınava yaklaştıkça çevrenizden gelen temenni telefonlarıyla lütfen sizler konuşun. "Başaracaksın, sana güveniyorum" gibi sözler beklenti içerdiği için öğrencide yoğun bir kaygıya ve ilerleyen süreçlerde, içeriği doldurulmadığında öğrencide yetersizlik hissine dönüşür. Ayrıca gelen her telefon ya da her temenni öğrencinin heyecan seviyesini artıracağı için sanıldığı olumlu etkinin aksine olumsuz bir etkene dönüşecektir.
YENİ KONU ÇALIŞMASINA YA DA NORMAL DÜZENDEKİ GİBİ ÇOK SORU ÇÖZMESİNE İZİN VERMEYİN:
Son bir haftada yeni konu yerine, kendini iyi hissettiği, keyif alarak soru çözdüğü derslere yönelmesini ve bol bol kitap okumasını sağlayın. Ağır aktivitelerden uzak tutarak, kaygı ve stresini azaltabileceği alanlarda eğlenceli vakit geçirmesini sağlayın.
ANLAYIŞLI VE DESTEKLEYİCİ DAVRANIN:
Sınavın yaklaşması ve kaygının artması ile birlikte öğrenciler kendilerini çaresiz ve çözümsüz hissedip sert tepkilerde bulunabilirler. Bu durumun geçici olduğunu, ergenliğin ve sınav kaygısının getirisinin çok yüksek olduğunu fark edin ve çocuğunuza karşı anlayışlı olmaya çalışın.