Değerli şarapsever dostlar;

Fortifiye Şaraplar serimizin geçtiğimiz üç yazısı boyunca Sherry’nin sek ve doğal tatlı stilleri ile başlangıç yapıp ardından Solera Sistemini, Flor, Biyolojik Yaşlandırma ve Oksidatif Yaşlandırmayı incelemiştik. Bu yazımızda Sherry Stillerini inceleyeceğiz.

SHERRY STİLLERİ

Sek Stiller

Fino ve Manzanilla - Bu şaraplar yalnızca biyolojik yıllandırmaya tabi tutulmuştur. Açık limon rengindedirler ve genellikle narenciye, badem ve bitki aromaları ile birlikte florun etkisinden elde edilen ekmeksi notalara sahiptirler. Tatlar bazen keskin veya tuzlu olarak adlandırılır. Şişede iyileşmezler ve mümkün olduğunca taze tüketilmelidirler.

Sahil kasabası Sanlucar de Barrameda'da olgunlaştırılan şaraplar, Jerez'den ayrı bir DO olan Manzanilla de Sanlucar de Barrameda olarak nitelendirilir. Şaraplar, Jerez Fino’ları ile tamamen aynı şekilde yapılır, ancak kıyıdaki daha soğuk ve nemli koşullar, yıl boyunca kalın bir flor tabakasını garanti eder. Bu, daha yoğun bir keskin aromaya sahip şaraplarla sonuçlanır. Manzanilla, en çok Manzanilla fina adı verilen Fino tarzı şarabıyla ünlüdür.

En az berraklaştırma ve filtrelemeden geçen şaraplar genellikle "en rama" olarak etiketlenir.

Oloroso - Bu şaraplar sadece oksidatif yıllandırmaya tabi tutulmuştur. Kahverengi renkli, tam gövdeli ve şekerleme, deri, baharat ve ceviz gibi oksidatif aromaların hakim olduğu aromalardır. Çok eski Oloroso'lar çok konsantre hale gelebilir ve solera sisteminde daha genç şaraplarla harmanlandığında dengelenen bir burukluk geliştirebilir.

Amontillado - Bunlar, bir biyolojik yaşlanma periyodundan geçen ve ardından tam bir oksidatif periyot geçiren şaraplardır. Floru öldürmek için %17 abv'ye kadar yeniden fortifiye edilirler ve bir Amontillado solera sistemine beslenirler. Bu şaraplar kehribar veya kahverengi renktedir, Oloroso'lardan daha az tam gövdelidir ve mayadan türetilen aromaları oksidatif aromalarla birleştirir; şarap yıllandıkça maya aromaları yavaş yavaş solsa da fark edilmeye devam ederler. Amontillado’lar, Oloroso kadar olgunlaştırılabilir.

Palo Cortado - Bu, Sherry'nin nadir bir tarzıdır. Bir Amontillado'nun aroma karakterine, ancak bir Oloroso'nun gövdesine ve zenginliğine sahip olan olarak tanımlanır. Bazı üreticiler, evrensel olarak böyle olmasa da, Palo Cortado'yu ikinci sınıflandırmada tanımlar. Üreticiler, Palo Cortado'yu yapmak için çeşitli farklı yöntemler kullanırlar. Palo Cortado Sherry'leri, benzer özellikleri paylaştıkları Amontillado ve Oloroso Sherry'lerden ayırmak çok zor olabilir. Bununla birlikte, neredeyse her zaman çok yüksek kaliteli şaraplardır.

Doğal Tatlı Stiller

Bu şarapların tümü oksidatif yaşlanmaya maruz kalmıştır. Nadirdirler ve tatlandırılmış Sherry'lerde bir bileşen olarak daha düzenli olarak kullanılırlar.

Pedro Ximenez (PX) - Bu şaraplar koyu kahverengidir ve çok tatlıdır, genellikle 500 g/L artık şekere ulaşır. Kurutulmuş meyve, kahve ve meyankökü aromaları belirgindir.

Muscat- Bu şaraplar, çeşitli kurutulmuş narenciye kabuğu karakterini korumalarına rağmen, PX'e benzer özellikler taşır.

Tatlandırılmış Stiller

Pale Cream - Bu şaraplar, tipik olarak RCGM ile tatlandırmadan önce, kısa bir biyolojik yaşlanmaya tabi tutulmuş olmalıdır. Görünüş olarak Fino'ya benzerler ancak nadiren belirgin bir flor karakterine sahiptirler.

Medium ve Cream - Bu, hem ucuz hem de süper kaliteli şarapları içeren çok çeşitli bir kategoridir. Bir Medium Sherry, hem biyolojik hem de oksidatif yaşlanma özelliklerini göstermelidir, oysa bir Cream Sherry sadece oksidatif özelliklere sahiptir. Bu şaraplar, özellikle birinci sınıf şaraplar, PX şarabı ile tatlandırılırlar. En iyi şaraplar, sek şarabın şekerleme, deri ve ceviz tatlarını tatlı şarabın kuru meyve notalarıyla kusursuz bir şekilde dengeler. Ucuz versiyonlar, mide bulandırıcı bir tada sahip olabilir ve kompleksiteden yoksun olabilir.

Yasada yapılan son değişikliklerin bir sonucu olarak Amontillado, Oloroso ve Palo Cortado terimleri yalnızca sek şarap türleri için kullanılabilir. Tarihsel olarak, tatlı bir Oloroso/PX karışımı Oloroso dulce olarak etiketlenebilirdi ancak artık durum böyle değil.

Yaş Göstergesi Olan Sherry'ler

Yaşa göre belirtilmiş dört Sherry kategorisi vardır. En önemli kategoriler VORS (Vinum Optimum Rare Signatum/Çok Eski Nadir Sherry) ve VOS'tur (Vinum Optimum Signatum/Çok Eski Sherry). Bunlar, karışımın ortalama yaşının sırasıyla en az 30 ve 20 olduğunu ve uygun olup olmadığını görmek için her partinin test edilmesi gerektiğini gösterir. 12 yaş ve 15 yaş gibi daha küçük kategoriler tüm bir solera sistemi için geçerlidir, bu nedenle daha esnek bir şekilde kullanılabilir. Yalnızca Amontillado, Palo Cortado, Oloroso ve PX yaş belirtilmiş statüye hak kazanabilir.

Sherry Yapımı

Fortifiye Şaraplar serimizin dört yazısı boyunca Sherry’nin sek ve doğal tatlı stilleri ile başlangıç yapıp ardından  Solera sistemini, Flor, Biyolojik Yaşlandırma ve Oksidatif Yaşlandırmayı  ve son olarak Sherry Stillerini inceledik. Önümüzdeki yazımızda diğer ünlü Fortifiye Şaraplardan biri olan PORT Şaraplarını incelemeye başlayacağız.

Takipte kalın lütfen

(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)