Değerli şarapsever dostlar;

Köpüklü Şarap Üretimi serimizin geçtiğimiz ilk iki yazısında hasat ve preslemeden sonraki köpüklü şarap yöntemlerinden en önemlisi olan Geleneksel Yöntemi ve ardından Transfer, Ancestral, Tank, Asti ve Karbonasyon Yöntemlerini inceleyip Köpüklü Şarap Tarzlarına geçmiştik. Bu yazımızda Dünyanın Köpüklü Şaraplarını incelemeye Champagne (Şampanya), Cremant, Saumur ve Vouvray çeşitleri ile başlıyoruz.

Dünyanın Köpüklü Şarapları (1)

Champagne (Şampanya) en prestijli köpüklü şarap olmaya devam ediyor ve sonuç olarak burada en ayrıntılı şekilde ele alınacak. O kadar ünlüdür ki, en kaliteli köpüklü şaraplar sadece aynı şekilde değil, aynı üzüm çeşitleri kullanılarak yapılır. Yine de, Şampanyanın(Champagne) herkesin damak tadına uygun olmadığını ve daha az asidik ve daha tatlı köpüklü şarapların oldukça popüler olduğunu unutmamak önemlidir.

AB'de köpüklü şarapla ilgili düzenlemeler çeşitli ve karmaşıktır. Bu bölümde öncelikle izin verilen üzüm çeşitleri ve tortu yaşlandırma ile ilgili olanlara odaklanacağız. AB dışındaki şarap üreticileri, Avrupa'da uygulanan teknikleri geniş çapta kopyalamalarına rağmen bu tür kısıtlamalardan muaftır.

CHAMPAGNE (ŞAMPANYA)

Champagne bölgesinde sadece bir unvan vardır: Champagne AC. Bölgedeki bazı köyler cru statüsüne sahiptir; 44 premier cru ve 17 grand cru olarak derecelendirilir, ancak bunlar ayrı apelasyonlar değildir. Burgundy veya Alsace'dan farklı olarak, derecelendirilen belirli bağ alanları değil, köyün tamamıdır ve bu köylerdeki yetiştiricilerin daha düşük verim gibi daha katı üretim gereksinimlerini karşılaması gerekmez. Kaçınılmaz olarak, köylerde daha düşük puanlara sahip bazı seçkin araziler olacaktır. Aynı şekilde, grand cru olarak derecelendirilen bir köydeki her arazi aynı potansiyele sahip olmayacaktır. Bununla birlikte, bu sınıflandırma devam etmektedir ve bu terimlere Champagne etiketlerinde izin verilmektedir.

Apelasyon sınırları içinde, önemli üzüm bağlarının yoğunlaştığı beş alt bölge vardır. Bunlar önemli bir alana yayılmıştır. Reims ve Epernay'ın ana üretim merkezlerine yakın olan en ünlü üç alt bölge Montagne de Reims, Vallee de la Marne ve Cote des Blancs'tır. Cote de Sezanne, Epernay'ın yaklaşık 30 kilometre güneybatısında yer alır ve Cote des Bar, 100 kilometreden fazla güney doğusundadır.

İklim ve Üzüm Yetiştiriciliği

Champagne serin bir karasal iklime sahiptir. Bağcılık zordur ve yetiştiriciler düzenli olarak kış donları, ilkbahar donları ve yağmurlu, bulutlu hava ile mücadele etmek zorundadır. Ancak en sıcak yıllarda bile üzüm şekeri seviyesi çok düşük ve asit seviyesi çok yüksek olduğu için bu bölge köpüklü şarap üretimi için ideal bir bölgedir.

Don, bağdaki en büyük zorluklardan biridir. Bu tehdidi en aza indirmek için çoğu bağ yamaçlara dikilir. Champagne'deki topraklar, yağmur fırtınalarından sonra iyi drenaj sağlayan ancak kuru dönemlerde yeterli miktarda su tutan tebeşir taşı hakimdir. Champagne üreticileri artık kendilerini tamamen sürdürülebilir tarıma adadılar ve insan yapımı gübre ve böcek ilacı kullanımlarını azaltmak için iddialı hedeflere sahipler.

Üzüm Çeşitleri

Champagne yapımında kullanılan üç ana üzüm çeşidi Chardonnay, Pinot Noir ve Meunier'dir. Chardonnay en çok Cote des Blancs ve Cote de Sezanne'de ekilir. Burgundy'den çok daha hafif gövdeli, çiçeksi ve narenciye karakterli, asiditesi yüksek şaraplar verir. Pinot Noir, Montagne de Reims ve Cote des Bar'da hakimdir. Bu çeşit, daha yoğun gövdeli şaraplar üretir ve çoğu harmanın yapısal omurgasını sağlar. Ayrıca karışımlara kırmızı meyve karakteri verebilir. Meunier, Vallee de la Marne'de baskındır çünkü geç tomurcuklanır ve onu bu bölgede daha sık meydana gelen ilkbahar donlarından korur. Karışıma meyvemsi tatlar verir ve özellikle gençken içilmek üzere yapılan şaraplar için önemlidir.

Şarap Yapımı

Champagne geleneksel yöntemle yapılır. Bağda seçime izin vermek ve bütün, sağlıklı salkımları korumak için üzümler elle toplanmalıdır. Presleme işlemi de oldukça kontrollüdür. Presten ilk çıkan sıvıya en saf suyu içeren "cuvee", kalan sıvıya "taille" denir. En iyi şampanyalar sadece cuvee'den yapılır.

Birincil fermantasyon paslanmaz çelik fıçılarda, meşe fıçılarda veya ikisinin karışımında gerçekleştirilebilir; MLF teşvik edilebilir veya önlenebilir ve baz şaraplar kısa bir süre meşe ağacında yıllandırılır veya yalnızca inert kaplarda saklanır. Bunların hepsi kurumsal tarza bağlıdır.

Champagne'deki hava yıldan yıla önemli ölçüde değişebilir ve bu nedenle harmanlama inanılmaz derecede önemlidir. Şaraplar, daha fazla sayıda harmanlama seçeneğine izin vermek için küçük partilerde fermente edilebilir. Büyük Champagne üreticileri, kurumsal tarzlarını her yıl elde etmek için karışımlarında düzinelerce şarap kullanırlar.

Şarabın tortuda kalma süresi de dahil olmak üzere yıllandırılma süresinin uzunluğu, yapılan şarabın tarzına bağlıdır. Non-vintage şaraplar, en az 12 ay tortuda olmak üzere en az 15 ay yıllandırılmalıdır. Vintage şaraplar en az 36 ay olgunlaştırılmalıdır (tortu yaşlandırma için ekstra bir gereklilik yoktur). Bununla birlikte, pratikte, şarap üreticileri şaraplarını genellikle çok daha uzun süre olgunlaştırır.

Champagne, çeşitli kalite seviyeleri ve tarzlara ulaşır, ancak şarapların tümü yüksek asiditeye ve bazı otolitik tatlara sahiptir. Non-vintage şaraplar genellikle gövde olarak daha hafiftir ve vintage şaraplardan daha taze meyve tatları içerir. En iyi örnekler, rezerv şarapların kullanımından kaynaklanan bazı kompleksiteleri gösterir. Vintage şaraplar en iyi yıllarda yapılır. Genellikle non-vintage şaraplardan daha konsantredirler ve birçok şarap üreticisi bu şarapları non-vintage şaraplara göre daha uzun süre tortuda yıllandırmayı tercih ettiğinden, daha fazla kızarmış ekmek ve bisküvimsi notalar sergilerler. Roze Champagne hem non-vintage hem de vintage tarzlarda yapılabilir. En iyi şaraplar, otolizden gelen aromaları hoş meyveli kırmızı dut notalarıyla hassas bir şekilde dengeler. Blanc de Blancs şarapları tipik olarak hafif ila orta gövdeli olup, birincil narenciye meyvesidir, oysa Blanc de Noirs stilleri gövdede daha tam olma eğilimindedir ve daha fazla kırmızı meyve aromasına sahiptir.

Artık birçok Champagne evi, kendi serilerindeki en iyi şarabı temsil eden bir Prestige Cuvee yapmaktadır. Her zaman olmasa da genellikle vintage şaraplardır ve en iyi üzüm partilerinden yapılırlar. Bu şarapların birçoğu gençliğinde içe kapalı ve sert olabilir ve bu nedenle içmeden önce birkaç yıl mahzende kalabilir. Premium fiyatlara kumanda ederler.

Champagne, çeşitli tatlılık seviyelerinde yapılır, ancak Brut açık ara en popüler tarzdır. Brut nature şaraplarının yükselişi bir trend olmuştur, ancak bunlar hala pazarın çok küçük bir bölümünü temsil etmektedir.

CREMANT

Cremant terimi, en önemlileri Cremant d'Alsace, Cremant de Bourgogne ve Cremant de Loire olan bir dizi Fransız köpüklü şarap AC'leri için geçerlidir. Şaraplar geleneksel yöntemle yapılır ve tortuda en az dokuz ay geçirilmelidir.

Genel olarak, bu şarapların her biri, Muscat ve Gewurztraminer gibi aromatik üzüm çeşitlerine Alsace'de cremant şaraplar için izin verilmemesine ve Chardonnay'a izin verilmesine rağmen, bölgenin köpüksüz beyaz şaraplarının yapımında kullanılan üzümlerden yapılır.

SAUMUR VE VOUVRAY

Champagne’dan sonra, Loire Valley, Fransa'daki bir sonraki en büyük köpüklü şarap üretim merkezidir. Cremant de Loire'ın yanı sıra köpüklü şarap için iki büyük apelasyon daha vardır. Köpüklü Saumur, Chenin Blanc ve Cabernet Franc ile en iyi şaraplarda önemli bir bileşen olan Chardonnay'in yanı sıra bir dizi yerel çeşitten yapılabilir. Cabernet Franc kullanılarak köpüklü kırmızı şaraplar da yapılır. Köpüklü Vouvray, köpüksüz Vouvray'den daha fazla hacimde yapılır ve büyük çoğunluk yalnızca Chenin Blanc'tan yapılır. Chenin Blanc, köpüklü şarap üretimine çok uygun, doğal olarak yüksek bir asiditeye sahiptir. Chardonnay veya Pinot Noir kadar ekmeğimsi, bisküvimsi bir karaktere sahip değildir ve otolitik karakter mevcut olduğunda daha isli ve kızarmış ekmeğimsi olma eğilimindedir. Köpüklü Saumur ve Vouvray, geleneksel yöntemle yapılır ve tortu üzerinde en az dokuz ay harcanmalıdır.

Köpüklü Şarap Üretimi serimizin ilk üç yazısı boyunca hasat ve preslemeden sonraki köpüklü şarap yöntemleri olan Geleneksel Yöntem, Ancestral, Transfer, Tank, Asti ve Karbonasyon Yöntemlerini ve sonrasında Köpüklü Şarap Tarzlarını inceleyip ardından Dünyanın Köpüklü Şaraplarından Champagne (Şampanya), Cremant, Saumur ve Vouvray çeşitlerini inceledik. Gelecek yazımızda Dünyanın Köpüklü Şaraplarını incelemeye devam edeceğiz ve Cava, Asti, Prosecco, Sekt ve Yeni Dünya Köpüklü Şaraplarına geçeceğiz.

Takipte kalın lütfen

(* Kaynakça : Wine and Spirit Education Trust)

ŞARAP YAPIMI SERİSİNİN DİĞER MAKALELERİ İÇİN

ŞARAP YAPIMI (1) : FARKLI ŞARAP YAPIM YAKLAŞIMLARI

ŞARAP YAPIMI (2) : ÜZÜM İŞLEME ve ŞARAP BİLEŞENLERİ

ŞARAP YAPIMI (3) : FERMANTASYONDAN AMBALAJA OLAN YOLCULUK

BEYAZ VE TATLI ŞARAP YAPIMI (1) ÖNEMLİ SEÇENEKLER

BEYAZ VE TATLI ŞARAP YAPIMI (2) YÜKSEK HACİMLİ, UCUZ BEYAZ ŞARAP ÜRETİMİ

BEYAZ VE TATLI ŞARAP YAPIMI (3) PREMIUM BEYAZ ŞARAP ÜRETİMİ - AROMATİK ÜZÜM ÇEŞİTLERİ

BEYAZ VE TATLI ŞARAP YAPIMI (4) PREMIUM BEYAZ ŞARAP ÜRETİMİ - DÜŞÜK AROMALI ÜZÜM ÇEŞİTLERİ

BEYAZ VE TATLI ŞARAP YAPIMI (5) BEYAZ ŞARAP YAPIMI PROSES ŞEMASI VE TATLI ŞARAP YAPIMI

KIRMIZI VE ROZE ŞARAP YAPIMI (1) ÖNEMLİ SEÇENEKLER 1

KIRMIZI VE ROZE ŞARAP YAPIMI (2) ÖNEMLİ SEÇENEKLER 2

KIRMIZI VE ROZE ŞARAP YAPIMI (3) YÜKSEK HACİMLİ, UCUZ KIRMIZI ŞARAP ÜRETİMİ

KIRMIZI VE ROZE ŞARAP YAPIMI (4) PREMIUM KIRMIZI ŞARAP ÜRETİMİ (1)

KIRMIZI VE ROZE ŞARAP YAPIMI (5) PREMIUM KIRMIZI ŞARAP ÜRETİMİ (2) VE ROZE ŞARAP YAPIMI

KÖPÜKLÜ ŞARAP ÜRETİMİ (1) GELENEKSEL YÖNTEM

KÖPÜKLÜ ŞARAP ÜRETİMİ (2) TRANSFER, ANCESTRAL, TANK, ASTİ, KARBONASYON YÖNTEMLERİ VE KÖPÜKLÜ ŞARAP TARZLARI

DİĞER TÜM MAKALELER İÇİN