Özel Haber

CHP kurmayları Mersin’den iktidar mesajı verdi

Kadına Yönelik Şiddet ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bağlamında Sosyal Politikalar Çalıştayı’na katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek ve CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, toplumsal cinsiyet ve iktidara yürüme mesajları verdi.

Abone Ol

Haber/ Alper Yetgün

Mersin’de gerçekleştirilen Kadına Yönelik Şiddet ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bağlamında Sosyal Politikalar Çalıştayı’nda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, ülkenin içinde bulunduğu ağır ekonomik koşullara vurgu yaparak üreticilerle birlikte kadınların ve çocukların etkilendiğini belirtti. CHP’li belediyelere büyük sorumluluk düştüğünü ifade eden Zeybek, “Sizler açısından da tarihi bir sorumluluk var. Biz iktidara giden bir siyasi partiyiz. 47 yıl sonra Türkiye'de yüzde 38 oyla 413 tane belediyeyi toplam Türkiye nüfusunun yüzde 65'ini Türkiye ekonomisinin yüzde 80'ini CHP'li belediye başkanlarımızın yönettiği şehirler oluşturuyor. Biz iktidara giderken tıpkı hikayemizi oluşturduğumuz belediyelerdeki başarılarımızın üzerine şimdi buralardaki kadrolarımızdan hem parlamentoda devleti tanıyan devletle iş yapmayı başarmış olanlar nitelikli insanların siyaset tarafına geçmesini sağlayacak. Ama aynı zamanda sizler ve birlikte çalıştığınız liyakat sahibi, genç, kadın ya da erkek fark etmez ama gelecekteki CHP iktidarını yönetecek olan kadroları oluşturmakla görevlisiniz. Bugün burada bulunan hazirunun içinden yarın çok sayıda devleti yönetecek olan bürokratın çıkacağını ben biliyorum. Biz elimizde bu kadar başarılı olmuş ve hikayeleriyle toplumda ciddi karşılık bulmuş olan belediyelerimizdeki kadrolarımızı göz ardı ederek geçmişte siyaset sahnesinde görev yapmış toplum tarafından itibarları kalmamış olan eski siyasetçilerden asla bir şey beklemiyoruz. Onlarla yol yürümeyeceğiz. Bunu açık açık söylemek istiyorum” dedi.

Asu Kaya: “Her iki kadından biri 'güvende hissetmiyorum' diye haykırıyor”

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya, yaptığı konuşmada kadınların güvende hissetmediğini söyleyerek kadın cinayetlerinin geldiği nokta hakkında konuştu. Kalkınmanın kadınların eşit ve özgür olduğu bir ülkede gerçekleşebileceğini belirten Kaya, “Her iki kadından biri 'güvende hissetmiyorum' diye adeta haykırıyor bugün ülkemizde. 2024 yılının başından içinde bulunduğumuz ekim ayının başına kadar 296 kadın cinayeti kayda geçti, 184 kadın ise aynı süreçte şüpheli ölümle hayatını kaybetti. 2023 yılında, ülkemizde, 16-17 yaş arasında 10 bin 471 kız çocuğu çocuk yaşta evlendirildi. 2023 yılı itibarıyla 720 bin kız çocuğu, eğitiminin ilk 4 yılından sonra okuldan ayrıldı. Son 6 yılda çocuk evlilikleri sayısı ise 230 bin aştı. İşte böylesi bir kara tabloda, ülkemizde eşitlik mücadelesinin vermenin ne kadar önemli ve de zor olduğunu biliyoruz. 22 yıllık bir iktidarın ortaya çıkardığı bu karanlık düzende, her gün en az bir, kimi zaman dört beş kadını kaybettiğimiz günler yaşıyoruz, kimini duyuyor, kimini duymuyoruz. Ama hepsinin birer rakam değil can olduğunu biliyoruz. Ülkede, iktidar eliyle yaratılan 'cinsiyet eşitsizliği' bir kadın düşmanlığına dönmüşken ve şiddetin her geçen gün artmasına sebep olan eril anlayış sokaklarda kol geziyorken, bizden tüm bunlara seyirci kalmamız beklenemez. Ülkeyi her geçen gün onlarca adım geriye götüren, laiklikten sapmak için her yolu deneyen ve yerine getirilmeye çalışılan 'tahakkümcü' yaklaşımla kadını ikinci sınıf görmeye çalışan bu anlayışı bizler yok edeceğiz” ifadelerini kullandı.