Haber/ Ceren Seyran İnan

Zeydan Karalar Mersin’de partisinin sosyal politikalarını konuştu Zeydan Karalar Mersin’de partisinin sosyal politikalarını konuştu

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, yeni projeler oluşturmak amacıyla ’herkesin kimsesi’ sloganıyla hayata geçirdiği ‘Mersin Sosyal Politikalar Ofisi’nin dün yapılan açılışının ardından, bugün Kadına Yönelik Şiddet ve Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Sosyal Politikalar Çalıştayı yapılıyor. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Asu Kaya ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın katılımıyla gerçekleştirilen çalıştay Divan Otel’de start verdi.

I M G 9530Başkan Seçer: “Neler yapıyoruz, neler yapmalıyız konuşmamız lazım”

CHP’nin sosyal politikalar konusunda yürüttüğü çalışmaların toplumsal cinsiyet bağlamında tartışılacağı çalıştayda kadına yönelik şiddet konuşulacak konuların başında yer alıyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi ile birlikte diğer ilgili dairelerin de sunumlarıyla devam eden çalıştayda, Başkan Vahap Seçer açılış konuşmasında yürütülen çalışmalara dair açıklamalar yaptı. Son dönemde artış gösteren kadın cinayetleri ve şiddete dair konuşan Başkan Seçer, “Son günlerin ana konuşulan konusu olan kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet, kadın cinayetleri, toplumsal cinsiyet eşitliği konuları bağlamında sosyal politikaları enine boyuna tartışacağız, konuşacağız. Biz kadına yönelik şiddeti, aile için şiddeti, toplumsal cinsiyet eşitliğine dair kavramları tartışırken artık tespitleri bir tarafa bırakalım; somut, iktidara yürüyen bir partinin belediye başkanları olarak ‘neler yapıyoruz, neler yapmalıyız?’ bunları konuşmak zorundayız. Elbette herkes biliyor Türkiye’de çok farklı nedenlerden sadece ekonomik değil, sadece sosyal değil, kültürel; bu topraklar üzerindeki inançlar, bunların yansımaları, ailevi kültürler, en küçük aile kurumunun içinde yetişme şartları, çevre faktörleri, bölgesel faktörler bunu çoğaltabiliriz; her coğrafyanın kendine göre sorunları vardır. Coğrafya kaderdir. Kabul ederiz, etmeyiz. Eden de vardır, etmeyen de vardır ama Güneydoğu coğrafyasının kaderi farklıdır, Marmara’nın, Trakya’nın farklıdır. Oranın sorun alanı bir kadın için ayrıdır buranın ayrıdır. Çukurova başkadır, Karadeniz başkadır. Buna böyle bakmak lazım” dedi.

“Biz tüccar değiliz”

CHP’nin belediyecilik anlayışının kar etmek üzerine kurulu olmadığını belirten Başkan Seçer, yürüttükleri çalışmaları örnek göstererek, “Biz tüccar değiliz, iş insanı değiliz, biz kamu yöneticisiyiz. Biz kar amacıyla hizmet yapmayız. Otobüsler kar etsin diye çalışmıyor, mahalle mutfaklarında 15 TL’ye üç çeşit yemek kar etmek için verilmiyor ya da çocuklarımıza açtığımız kreşler kar etsin diye açılmıyor. Bunu çoğaltabiliriz. Biz tüccar değiliz. Biz bir kamu görevlisiyiz. Elbette ki belediyelerimiz yönetirken zaman zaman piyasacı bir anlayışla düşünebiliriz, daha liberal düşünebiliriz ama mesele halka hizmet, sosyal politika olduğu zaman bizim yönümüz bellidir; biz sosyal demokrat siyasi görüşe sahip, kimliğe sahip insanlarız. Bizim uygulamalarımız halkçı politikalardır, sosyal demokrat politikalardır. Bundan taviz vermeyiz. Biz kafeler, restoranlar, işyerleri açıp; eşimize, dostumuza, arkadaşımıza rant alanları yaratmak için göreve gelmedik. Biz halkın malı olan sahilleri halka açmak için geldik. Halkın parasını halka harcamak için geldik” sözlerini kaydetti.

“Kadın her yerde olsun”

Belediye bünyesinde kurdukları daire başkanlıklarında kadını önceleyen bir yapı inşa ettiklerini vurgulayan Başkan Seçer sosyal politikalar için çalışan dört dairenin yüzlerce projeyle hizmet verdiğini belirtti. Kadın personel konusunda kaydettikleri ilerleme hakkında konuşan Seçer, “Yerel eşitlik eylem planını yaptık, bitirdik ve denetlenebilir, izlenebilir yaptık. Bu önemlidir. Bu konuda otoriteler Mersin’in bu konudaki değerli çalışmalarını bilir. Eşine şiddet uygulayan çalışanlarımızla biz toplu sözleşmeye yollarımızı ayıracağız diye bir madde koyduk. Sadece erkeğin kadına şiddet uygulaması değil, kadının da erkeğe şiddet uygulaması konusunda belediyemizle yollarımızı ayıracağız dedik. Hedefimiz kadın personel oranını yükseltmekti. Yüzde 18’lerde yüzde 25’e çıkardık. Şu anda daire başkanları içerisinde kadın daire başkanlarının oranı yüzde 22.4. Şube müdürleri içerisinde yüzde 35. Gönül istiyor çok daha fazlasını. Kadın her yerde olsun, siyasette olsun, çalışma hayatında olsun, sosyal hayatta olsun, kültürel hayatta olsun, her yerde olsun” ifadelerini kullandı. İktidara yürüyen bir parti olduklarını ifade eden Başkan Seçer, belediyelerdeki projelerde kadınların ekonomik özgürlüğünü kazanmalarına yardımcı olmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Muhabir: Ceren Seyran İnan