Haber / Begüm Acımış

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 10 Haziran 2024’te paylaştığı Ödemeler Dengesi İstatistiklerinden “Rakamlarla Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Bülteni” hazırladı.

Feray Şahin için ölüm yıl dönümünde adalet arayışı sürüyor Feray Şahin için ölüm yıl dönümünde adalet arayışı sürüyor

Bültene göre; 2024 yılının Nisan ayında, Türkiye’ye, 1 milyar 278 milyon dolar değerinde Uluslararası Doğrudan Yatırım (UDY) girişi gerçekleşirken bu yatırım, yılın ilk dört ayındaki en yüksek yatırım olarak belirlendi.

2024 yılının Nisan ayı içerisinde gerçekleşen 477 milyon dolar değerindeki yatırım sermayesi girişlerinde, 262 milyon dolarlık yatırım girişi ile toptan ve perakende ticaret sektörü, yüzde 55’lik bir pay alırken aynı ay içerisinde gerçekleşen yatırım sermayesi girişlerinin yüzde 12’sini bilgi ve iletişim sektörü karşıladı.

2024’ün Nisan ayında Türkiye’ye gelen UDY yatırım sermayelerinin kaynak ülkeleri incelendiğinde, 134 milyon dolarlık yatırım ve yüzde 28’lik payı ile Türkiye’ye en çok yatırım yapan ülke Birleşik Krallık oldu. Amerika Birleşik Devletleri yüzde 21’lik payı ile en büyük ikinci yatırımcı olurken yılın ilk dört ayı değerlendirildiğinde ise Avrupa Birliği (AB-27) ülkeleri, toplam yatırımlardan yüzde 49’luk bir pay aldı.