Haber / Barış Çoban

Mersin Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge, 21 Eylül Dünya Alzheimer Farkındalık Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Toplumu Alzheimer hastalığına karşı bilinçlendirmek istediklerini söyleyen Başkan Özge, bu nedenle Dünya Alzheimer Farkındalık Günü’ne ilişkin bir dizi etkinlik gerçekleştireceklerini duyurdu.

“Hastaların kaybolan belleğinde çiçek açtırmayı amaçlıyoruz”

TBF Başkanı Türkoğlu’ndan Tarsus Spor’a ziyaret TBF Başkanı Türkoğlu’ndan Tarsus Spor’a ziyaret

Mersin Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge, bu yıl Dünya Alzheimer Farkındalık Haftası’nda Alzheimer hastalığı farkındalığını artırmak amacıyla bugün ve yarın çeşitli etkinlikler gerçekleştireceklerini duyurdu. Başkan Özge bu etkinlerin, hastaların kaybolan belleklerine ve yitirilen anılarına ‘çiçek açtırmayı’ amaçladığını söyledi.

Başkan Özge, bu kapsamda Tarsus Ülker Aydın Yaşlı Dayanışma Evi’nde ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılacak etkinliklere tüm halkı davet etti. Etkinliğin en anlamlı noktalarından birinin ‘Anılar Çiçek Açtı’ isimli sergi olduğunu söyleyen Başkan Özge, “Bu sergide, ‘Fotoğrafa Nakış’ tekniği ile Mersin ve Tarsus’un tarihi ve kültürel eserleri işlenmiş, anıların nasıl sanatla yaşatılabileceğini gösteren etkileyici bir çalışma sizlerle buluşacak. Bu teknik, unutulmaz anıları taşıyan fotoğrafları işlemeli dokunuşlarla yeniden yaratırken, kaybolan anıların değerine dikkat çekiyor. Anılar çiçek açtı sergisi derneğin Tarsus Melekleri olarak anılan gönüllü grubunun özgün projesidir. Fotoğrafa nakış sanatı ile Mersin ve Tarsus bölgesindeki önemli anıt eserlere ait fotoğraflar gönüllüler tarafından nakşedilmiştir. Fotoğrafa nakış sanatçısı Yeşim Pektok şehrin belleği koleksiyonundan iki eserle sergimize katkı sağlamıştır” dedi.

“Toplumu bilinçlendirmeliyiz”

Vatandaşları Alzheimer hastalığına karşı bilinçlendirmek istediklerini söyleyen Başkan Özge, şöyle devam etti:

“Bu sergi insan beyninde hasar gören bölgelere sevgi dolu dokunuşun hem hasta hem de yakınının yaşamında nasıl anlamlı bir tomurcuk açtıracağına gönderme yapmaktadır. Şehrin belleğini yaşatarak Alzheimer’de yaşanacak nöronal hasarı öngörme ve önleme anlamında yapılacaklara dikkati çekmek, toplumu bu konuda bilinçlendirmek istemektedir. Bir hekim olarak Alzheimer hastalığının önlenemez yükselişi karşısında yapılacak en önemli şeyin toplumu bilinçlendirmek ve hasta yakınlarına destek olmak olduğunu düşünüyorum. Türkiye Alzheimer Derneği ve ilişkili STK’lar bu konuda kilit rolü oynuyor. Biz de işimizi sevgiyle iyi bir şekilde yapmaya, ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde rasyonel bir bakış açısı oluşturmaya çalışıyoruz. En önemli adım sağlık okuryazarlığı kapsamında beyin sağlığı konusunda bilinçlenmek ve erken tanı fırsatlarını kaçırmamak. Sonrasında rasyonel tedaviler, bakım ve destek imkanları, kamu-STK- endüstri iş birliği ile tahribatı her boyutu ile minimumda tutmak gerekiyor. Bu yolculukta bize destek olan herkese çok teşekkür ederiz.”

Muhabir: Barış Çoban