Haber / Ceren Seyran İnan

Kullanıcı sayısı 1 milyara yakın olan Telegram, WhatsApp’a rakip olarak görülen mesaj gizliliğine dair önemli özellikleri olan bir mesajlaşma uygulaması. 2013 yılında Telegram projesine başlayan kurucu Pavel Durov, 1984 Petersburg doğumlu Rus vatandaşı. Ülkesini terk etmeden önce Rusya’nın Facebook’u olarak bilinen VKontakte’i kuran Durov, Telegram konusunda da Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu’nun radarına takıldı. Telegram, Federal Güvenlik Servisi (FSB) ile uygulamadaki şifre kodlarını paylaşmadığı gerekçesiyle açılan dava sonucunda 2018-2020 arası Rusya'da engellendi. 
Da4C5Fc8F2F04B6F39F09Df170Db9589Rusya’da çalıştığı dönemlerde servetini oluşturmaya başlayan Durov’un yıllık geliri o dönemde 8 milyar rubleye ulaşırken, Telegram kuruculuğu sonrası servetini 15 milyar dolara çıkardı. 40 yaşına gelmeden büyük bir servet edinen Durov önceki gün Telegram'da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı için gözaltına alındı. Telegram tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Telegram, Dijital Hizmet Yasası dahil AB'nin yasalarına uymaktadır. Durov'un saklayacak hiçbir şeyi yok ve Avrupa'ya sık sık seyahat etmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Akdeniz’de hava sıcaklığı düşüyor Akdeniz’de hava sıcaklığı düşüyor

Uçtan uca şifreleme özelliğiyle birçok özelliği bünyesinde barındıran uygulama, görüntülü ve sesli mesaj özellikleri sunarken en önemli avantaj olarak gizlilik ilkesini sunuyor. İki katmanlı güvenlik şifreleme özelliği bulunan uygulamanın güvenliği tutuklanma haberleri sonrasında tartışılmaya başlandı.

Muhabir: Ceren Seyran İnan