Özel Haber

Şeftali üreticisi isyanda: “Eriyip gidiyoruz”

Toroslar’a bağlı Kurudere Mahallesi çiftçisi şeftali üretimi ve satışlarına dair tepkisini dile getirerek, Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz ile yaptıkları açıklamada, “Enflasyon karşısında eriyip gidiyoruz, bitmek üzereyiz” dedi.

Abone Ol

Haber / Ceren Seyran İnan

Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz ve Toroslar ilçesi Kurudere Mahallesi’nde şeftali üreticiliği yapan çiftçiler içinde bulundukları durumu anlatarak isyan ettiler. Şeftali satış fiyatlarının geçen sene ile aynı seviyede devam etmesine rağmen maliyetlerin 2-3 katına çıktığını belirten Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, “Bu bahçelerdeki ürünleri geçen senelerde de 10 lira seviyesinden satmıştık. Bu sene de 10 lira seviyelerinde alıcı bulabiliyoruz. Maalesef üretim maliyetlerimiz her geçen yıl ikiye üçe katlarken, bizim ürün satışlarımız yerinde bile kalmakta zorlanıyor. Bu gidişle çiftçimizin üretimde kalması zor görünüyor” dedi.

Mahallede yıllardır çiftçilik yapan Feyyaz Baysal ise, maliyetlerin yüzde 100-150 seviyelerinde arttığını söyleyerek “Bitmek üzereyiz demeye yöneliyoruz” dedi.

“Biz geçen sene bu ürünleri dalında 10 liraya, 11 liraya değerlendirirken bu sene yine aynı fiyatı ama maliyetleri yüzde 100-150 fazlaya görüyoruz. Geçen sene yevmiyeler 300 liraydı bu sene 700 lira. Ne yapacağımızı, nereye gideceğimizi bilmiyorum. Yeni nesil de bu iş böyle olduğu için bırakmak üzere” ifadelerini kullanan Feyyaz Baysal, kendilerinden sonra çiftçilik işini yapacak bir nesil olmayacağından endişe ettiğini belirtti.

Mahallede çiftçilik yapan, aynı zamanda Sulama Kooperatif Başkanı olan Halil Baysal ise, çekirdekten yetişme çiftçi olduklarını belirterek, “Şu an maliyetlerimiz çok yüksek. Ama ürün satışları her yıl aynı kalıyor. Enflasyon karşısında eriyip gidiyor. Geçen sene 1 ton ilacın maliyeti bin lirayken, bu sene en az 2 bin 500-3 bin lira. Bir de bu sene aşırı derecede Akdeniz meyve sineği var. Onun mücadelesi için daha çok masraf ediyoruz. Çiftçiliğin burada son kuşakları biz olacağız herhalde” dedi.

Üretici için geçtiğimiz senelerde kritik öneme sahip olan Meysu fabrikalarının yaptığı alımlara dikkat çeken Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, fabrikaların eski rekabet halinin kalmadığını söyleyerek, şu ifadelere yer verdi:

“Meysu fabrikalarının bizim ikinci sınıf ürünlerimizi almış olduğu bir durum bu. Maalesef ki bizim sofralık ürünlerimizin fiyatlarını belirleyen Meysu fiyatlarıdır. Eskiden yaklaşık 10 yıl önce 7-8 tane fabrika, bizim üretim alanlarımıza girer, buradan alım yaparlardı. Bir rekabet vardı. Bu bölgede ürün hasadı başladığında rekabet başlardı. Rekolteye göre fiyat ayarlanırdı. Meysu konusundaki pazarımızı da kaybetmiş durumdayız. Bu ülkedeki Meysu fabrikaları kartelleştiği, tekelleştiği için bu pazarımızı da kaybettik. Bizim çiftçimizin buna dayanacak, direnecek ne gücü ne de şansı var. Bizden sonraki neslin, çocuklarımızın çiftçilikte kalmasının zor olduğunu görüyoruz.”