Devletin, kültür ve sanat içerikli, toplum yararına, kullanılmak üzere İçel Sanat Kulübü’ne Mersin şehir merkezinde tahsis ettiği üç eski Mersin evinin, ikisinin zemin katlarındaki salonların giriş çıkışları doğrudan sokağa açılıyorlardı.
İçel Sanat Kulübü salonlardan birisine Mersinli besteci Nevit Kodallı Konferans ve Resital Salonu; diğer salona, bu salonların tahsisinde önemli desteği olan eski Vali Teoman Ünüsan’ın adını vermişti. İki salon da etkinliklerle yoğun olarak kullanılıyor, Mersin sanat, kültür ve sosyal hayatına küçümsenmeyecek katkılarda bulunuyordu.
Nevit Kodallı salonunda kısa süre önce Mersin’e kazandırılan Devlet Opera Balesi sanatçıları ile küçük müzik etkinlikleri gerçekleştiriliyordu. Teoman Ünüsan Salonu'nda ise ressamlarımız Ahmet Yeşil, Doğan Akça, Mehmet Ali Meriç, Cemal Turan’ın tanışıklıkları üzerinden ülkemizin tanınmış ressamlarının sergileri açılıyordu.
İki salonun da ortak bir sorunu vardı: Salonlardaki etkinliklerden önce, aralarda ve bitimlerde sokağa park edilmiş arabalar izleyicilerin girişini, çıkışını engelliyor, salonlardan taşan izleyiciler sokağa yayılamıyorlardı. Salonlar etkinliklerde ön salon, fuaye; bekleme veya sohbet alanlarına sahip değillerdi.
İçel Sanat Kulübü, Akdeniz Belediyesi’ne sürekli ricada bulunuyor, iki salonun önündeki sokağın araç trafiğine, araçların park edilmesine kapatılmasını rica ediyorlardı. Bir gün zamanın belediye Başkanı Muzaffer Şahin kulübe gelerek: “Ne kadar geniş bir topluluksunuz, sürekli olarak sokağın trafiğe kapatılması isteği geliyor, Karar verdik, sokağı araç trafiğine kapatıyoruz” dedi.
Sokak kapatıldı. Salonlara giriş kolaylaştı ve bazı günler sokakta şenlikler düzenlenmesi kolaylaştı. Belediye başkanlarından Fazıl Türk sokağın aydınlatılmasını sağladı. Belediye Başkanı Macit Özcan döneminde Başkan Yardımcısı Erol Ertan, Heykel sempozyumlarında yontulmuş üç heykelin Sanat Sokağı’na taşınmasını, yerleştirilmesini sağladı.
Geçen yıllar içinde sokak şenlendi. Yeme içme lokalleri, sokağa masalar çıkarttı ve her akşam yüzlerce insanın rahatladığı, tanıdıkları ile buluşup söyleştiği, konuklarını ağırladığı eğlenceli bir alan oldu. Sanat Kulübü’nün de bazı etkinliklerini düzenlediği yer oldu. Örneğin Almanya Oberhausen Şehri Gençlik Orkestrası Mersin’e konser vermek için geldiğinde yaz nedeniyle, konser verebilecekleri salonlar kapalı idi ve konser sanat sokağında gerçekleşti, sonra da konuklara İçel Sanat Kulübü bahçesinde ikramda bulunuldu...
Birçok ülkede, sokaklar, meydanlar, sakinlerin dinlenebilmesi; araç trafiğinin gürültüsünden, hava kirliliğinden korunması, dikilen ağaçlarla gereksinme duyulan, doğal, yeşil görünümler yaratılması için çalışılmaktadır. Bazı şehirlerde sokak, cadde kapatılmasının ötesinde, bölgeler taşıt trafiğine kapatılmaya başlanmıştır.
Çocukların, çocuklu annelerin, yaşlıların dinlenebilmesi; gençlerin çeşitli oyunlar oynayabilmeleri, okumalar yapabilmeleri, konuklarını gezdirebilmeleri için yeşil ve araçsız alanlara,özellikle doğadan kopmuş, büyük şehirlerde, büyük gereksinme vardır.
Mersin’de Atatürk Caddesi’nin, İçel Sanat Kulübü sokaklarının araçlara kapatılması, şehrimiz ve insanlarımız için kazanç olmuştur. Binaların çok sıkışık olduğu ve insanların gereksinme duyduğu alanların bundan böyle de trafiğe kapatılması kazanç olacaktır. Şehrin güzelleşmesine de, konukların gezdirilmesine de katkı sağlayacaktır. Şehirli insanların doğrudan mutluluğu ile orantılı, araçsız, yeni, insan uyumlu alanların yapılmasını bekliyoruz.