Haber / Alper Yetgün

Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan bilgilere göre yılda 18,6 milyondan fazla ölüme yol açan kalp ve damar hastalıkları, dünya genelinde ölüm nedenlerinin başında geliyor.

Kalp ve damar hastalıklarının birçok nedeni olmakla birlikte asıl nedenler arasında; kötü beslenme, az egzersiz, diyabet, hipertansiyon, sigara ve yüksek kolesterol gibi risk faktörleri başı çekiyor.

DeFacto’dan Afra’lı koleksiyon DeFacto’dan Afra’lı koleksiyon

Kalbimizi ekstra yoran etkenlerden uzak durmak da kalp ve damar sağlığımız için önem arz ediyor. Gündelik hayat içerisinde sıklıkla karşılaşıp önemsemediğimiz durumlar aslında hayati risk taşıyor. Bu durumlar ise uzmanlar tarafından şu şekilde sıralanıyor:

Kanada’daki Western Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, gece veya düzensiz saatlerde çalışmak kalp krizi riskini artırıyor.

Michigan Eyalet Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırmaya göre, birlikteliklerinden memnun olan yaşlı yetişkinlerin kalp hastalığı riski, memnun olmayanlara göre daha düşük.

Mümkün olduğunca sevdiklerinizle zaman geçirin. Yalnızlık da kalp hastalıkları riskini artırıyor.

Erken menopoz da kalp hastalıkları riskini artırıyor.

Fazla televizyon izlemek ve 6 saatten az uyumak da risk faktörleri arasında yer alıyor.

Azı karar çoğu zarar olan egzersizin de fazla yapılması tehlike altında tutuyor.

Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan trafik de yine kalp hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Çok uzun süreler trafikte kalmak ve bunun yaşattığı stres kalbimizi yoran en önemli faktörler arasında yer alıyor.

Editör: Alper Yetgün