Özel Haber

Ocak – Mayıs döneminde Tax Free işlemlerinde yüzde 28 azalma yaşandı

Abone Ol

Haber / Begüm Acımış

Global Blue Türkiye 2024 yılı ilk beş ay Tax Free pazar verilerini açıkladı. İlk 5 aylık dönemde toplam Tax Free işlemlerinde geçtiğimiz yıla göre yüzde 28’lik bir azalış yaşanırken, satış tutarlarında ise yüksek enflasyon ve artan fiyatlar sebebi ile yüzde 46'lık bir artış gerçekleşti.

Türkiye’de yapılan Tax Free alışverişlerin yüzde 79’luk kısmını moda ve hazır giyim mağazaları oluştururken saat, takı ve mücevher sektörü yüzde 12 ile takipçi oldu.

Tax free alışveriş yapan her turist Türkiye’deki seyahati sırasında 3.3 adet alışveriş yaparken bu alışverişlerin toplamı 40.700 TL’lik harcama gerçekleştirmiş oldu.

Global Blue Genel Müdürü Selim Şeyhun, havalimanı iade noktalarının yanı sıra Tax Free alışverişin ağırlıklı olarak yapıldığı AVM ve bölgelerin tamamında bulunan şehir içi iade noktaları ile hizmet vermeye devam ettiklerini söyledi.

Şeyhun otel, restoran ve diğer servis sektöründe geçen senelere göre oluşan yüksek fiyatların gelen turistlerin alışveriş için harcayabilecekleri payı azalttığına dikkat çekerek, “2024’ün ilk 5 ayında ülkemizi ziyaret eden turistlerin Tax Free alışveriş işlemlerindeki paylarına baktığımızda, geçen seneye göre ilk 10 milliyetin Azerbaycan hariç tamamında maalesef küçülme görüyoruz. Geçen seneye göre Rus turistler yüzde 41, Suudi Arabistanlı turistler yüzde 7, Kuveytli turistler ise yüzde 51 oranında küçülüyor. Katar’dan gelen ziyaretçiler, ki bu en önemli ziyaretçi gruplarından birini oluşturur çünkü ortalama harcamaları da yüksektir, maalesef yüzde 22 geçen senenin gerisinde seyrediyor” dedi.