Özel Haber

Nedir bu biten sosyal pil?

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz, sosyalleşirken bulunulan ortamdan ayrılmak isteyen insanların dilinde olan “sosyal pilim bitti” sözü ne anlama geliyor? Tükenmişlik, sosyalliğe ara, eve dönme isteği… Peki nedir bu biten sosyal pil?

Abone Ol

Haber / Ceren Seyran İnan

"Sosyal pil", bir kişinin sosyalleşmek için ihtiyacı olan enerji miktarını tanımlayan bir metafordur. Sosyal bataryası dolu olan kişiler sosyal etkileşimler için bol miktarda enerjiye sahipken, sosyal bataryası düşük olanlar genellikle "yeniden şarj edilmeye" ihtiyaç duyduklarını hissedebilirler.  Dışa dönük kişiler gibi bazı insanlar enerjilerini sosyal etkileşimlerden alırlar. Bu nedenle, enerjileri düşük hissettiklerinde başkalarıyla vakit geçirmeyi tercih edebilirler. Bunun aksine, içe dönük kişiler sosyal etkileşimler sırasında enerji harcarlar.

Peki sosyal pili ne bitirir?

Bir kişinin enerjisini tüketen şey, kişiliğine ve sosyal etkileşimleri nasıl deneyimlediğine bağlıdır. Sosyal pili tüketen 5 faktör ise şöyle sıralanıyor;

Sosyalleştiğiniz insanlar,

Etkileşimlerin türü,

Grubun büyüklüğü,

Süre,

Güç dengesizlikleri,

Stres.

Nasıl deşarj oluruz?

Her bireyin kendi sosyal pilini tanıyarak, neyin enerji verici olduğunu keşfetmesi ve buna göre sosyal etkileşimlerini düzenlemesi önemlidir. Kendi ihtiyaçlarını anlamak ve uygun şekilde deşarj olmak, herkesin sosyal etkileşimlerden en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olur.