Haber / Ceren Seyran İnan

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı Aile Hekimliği Yönetmeliği sağlık örgütlerinden tepki çekmeye devam ediyor. Ülke çapında itiraz edilen yeni düzenlemelere dair bir eylem de Mersin İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapıldı. Mersin Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Dev Sağlık-İş, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği, Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Tabip Sen yaptıkları ortak açıklamayla yönetmeliğe karşı olduklarını ifade ettiler.

“İş güvencemizi elimizden alıyorsunuz”

Sağlık örgütleri adına açıklama yapan Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER) Başkanı Haydar Karakoyun, “Halkımızı ve bizleri ezdirmeyecek adil bir gelir vergisi düzenleyin dedik yine yanlış anlamışlar. Sayın Maliye Bakanı, bizler üzerimizdeki vergi yükünü adil bir şekilde dağıtıp gerekli düzenlemeler yapılmasını talep ederken, sizler bizlerin üzerindeki vergi yükünü artırarak bu yükü taşınmaz hale getirdiniz. Merak ediyoruz Sayın Bakanım, ‘biz bordro mahkumlarını ve düşük kazançlı halkımızı ezmeye ant mı içtiniz? Sizler bizlerin insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamasını istemiyor musunuz? Eğer istiyorsanız dolaylı veya dolaysız vergilerin yükünü neden azaltmıyorsunuz?” sorularını yöneltti.

Sağlık çalışanlarının mesleklerinin değersizleştirildiğini söyleyen Karakoyun, Sağlık Bakanlığı’na seslenerek, “Hasta olmadığı için veya herhangi bir ihtiyacı olmadığı için aile sağlığı merkezine başvurmayan vatandaşlardan dolayı bizleri cezalandırıyor ve maaşlarımızdan kesiyorsunuz. Çocuğunu aşıya veya topuk kanına getirmeyen aileden dolayı yine bizleri cezalandırıyor ve yine bizim ücretlerimizi kesiyorsunuz. Hekimlerimiz hastasını iyileştirmek için antibiyotik mide ilacı veya ağrı kesici gibi ilaç yazdığı zaman yine bize ceza kesiyorsunuz. Hastanelere başvuran hastalardan dolayı yine biz aile hekimleri suçlanıyor cezalandırılıyor ve yine maaş kesintisine uğratıyorsunuz. Gebeliği olduğu halde aile sağlığı merkezine bildirmeyen vatandaşlardan dolayı yine bizler suçlanıyor ve yine bizim hak edişlerimizi kesiyorsunuz. Bizleri memnuniyet puanlarına ve yıldızlama yöntemleriyle puanlamalara tabi tutarak mesleğimizi değersizleştiriyorsunuz. Bizler kurye değiliz, Bizler esnaf değiliz, bizleri puanlama yöntemine tabi tutmanız meslek onurumuzu ayaklar altına almaktadır. İş güvencesini elinden alıp, istediğiniz an sözleşmeyi iptal edebileceğiniz yetkileri elinize alıyorsunuz” dedi.

Dört kitaplık seri olan Meşale ile içsel yolculuğa çıkacaksınız Dört kitaplık seri olan Meşale ile içsel yolculuğa çıkacaksınız

“19 Ekim’de Ankara’dayız”

 Aile Hekimliği Yönetmeliği’nin aile hekimliğini bitireceğini, koruyucu sağlık hizmetlerinin tehlikeye girdiğini belirten Karakoyun, “Sayın Bakanım tek taraflı sözleşmeniz kabul edilemez. Bizleri iş güvencemizden mahrum edemezsiniz. 19 Ekim'de Anıttepe Meydanı'nda Ankara'da olacağız. Buyurun Sayın Bakanım sizleri de davet ediyoruz. Buyurun sizler de gelin, gelin ki aile sağlığı çalışan arkadaşlarımızın sesini dinleyin. Maalesef bizi yönetenlerin çıkartmış olduğu yönetmeliklerle, bizlere yüklenen yükün kat ve kat artırılarak, onur kırıcı, haysiyet ezici yöntem ve uygulamaları getirerek psikolojik şiddet oluşturmaktadır. Son yıllarda artan iş yükünden, psikolojik baskılardan yapılan hukuksuz soruşturmalardan, görevimiz olmadığı halde yapılmaya zorlandığımız angaryalardan dolayı sağlık çalışanlarımızın çoğu artık sağlığını yitirmiş durumda” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ceren Seyran İnan