Haber / Barış Çoban

Feray Şahin için ölüm yıl dönümünde adalet arayışı sürüyor Feray Şahin için ölüm yıl dönümünde adalet arayışı sürüyor

Mersin’de Ağustos - Eylül aylarında hasadı başlayan ve Mersin Sebze ve Meyve Hal Kompleksi’ne getirilerek dağıtımı yapılan kırmızı biberler, kamyonlara yüklenip mahallere getirilerek satılıyor. Kimi vatandaşlar ise kırmızı biberleri direkt hale giderek alıyor ve salça yapımına başlıyor.

Akdeniz’de özellikle Mersin ve Adana gibi dam kültürü olan kentlerde, damda salça yapma çok yaygın. Kimi vatandaşlar yaptıkları salçayı satarak gelir elde ediyor, kimi vatandaş ise kendi mutfağı için yapıyor. Ayrıca Akdeniz Bölgesi, yemeklerinde en fazla salça kullanan bölgelerin başında geliyor ve damda yapılan biber salçasının yemeklere farklı bir lezzet kattığı herkesçe biliniyor.

Damda salça nasıl yapılır?

Biberler yıkandıktan sonra ikiye bölünerek çekirdeklerinden ayıklanıyor. Salça makinelerinde öğütülen biberler, kovalara doldurularak dama çıkarılıyor ve yere serilen naylon örtülere dökülüyor. Dökme işlemi bittikten sonra kaşıkla düzleştirilen biberler güneş altında kurumaya bırakılıyor.

Biberlere tuz atıldıktan sonra, ara ara karıştırılarak içindeki suyun buharlaşması sağlanıyor. Tam kuruyana ve kıvama gelene kadar her gün karıştırılması gerekilen biberler, yaklaşık 15 günde hazır duruma geliyor. Hazır hale gelen salça, kavanozlara ya da bidonlara konularak saklanıyor ve ihtiyaç halinde çıkarılarak yemeklere katılıyor.

 

Muhabir: Barış Çoban