Özel Haber

Mersin Mimoza Kadın Derneği Başkanı Çiğdem Göksoy: Son 4 ayda 117 kadın katledildi

Mimoza Kadın Derneği Başkanı Çiğdem Göksoy, Mersin ve ülkede kadına yönelik cinayetlerin arttığına dikkat çekerek, kadına yönelik şiddetle ilgili etkili bir mücadelenin yapılması gerektiğini söyledi.

Abone Ol

Haber / Alper Yetgün

Mersin’de dün 40 yaşındaki bir kadın 20 yaşındaki bir genç tarafından evinden boğularak katledildi. Türkiye’de ise son 1 yılda 418 kadın katledildi. Mersin ve Türkiye’de kadın cinayetlerinde bir artış yaşanırken, kadın dernekleri bu duruma isyan ediyor. Konuyla ilgili Mersin’de faaliyet gösteren Mimoza Kadın Derneği Başkanı Çiğdem Göksoy, Mersin Haber Merkezi’ne konuştu.

Kadına yönelik şiddete tepki gösteren Göksoy, “Kadına yönelik şiddetin temel nedenleri toplumsal ilişkilerden ailede ve toplumda kadınlara atfedilen toplumsal cinsiyet roller oluşturmaktadır. Son 12 yılda kadın cinayetleri yüzde 1500 oranında artış göstermektedir. Türkiye'de kadına yönelik şiddetle ilgili düzenlemeler İstanbul Sözleşmesi fesinden sonra artan cezasızlık politikaları ile birlikte kadına karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi sözleşmesi ile birlikte 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un bu cezasızlık politikaları çerçevesinde uygulanmaması sonucunda cesaretlenen erkek devlet sistemidir ve bu sistem hemen her gün kadınları katletmeye ne yazık ki devam ediyor” dedi.

Kadın örgütleri olarak İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine şiddetle karşı çıktıklarını vurgulayan Göksoy, “Bu sözleşmeye geri dönülmesini istiyoruz. 6284 sayılı maddenin doğru etkin kullanılması gerektiğini defalarca dile getirdik. Ancak erkek devlet aklı bu sözleşmeleri kendilerince örerek yavaş yavaş önümüze olumsuz örnekler ile getirdiler. Şimdi de 9. Yargı Paketi ile birlikte kadını koruyan 6284 yasası tamamen ortadan kaldırmayı hedeflenmektedir. Bu da bize şunu göstermektedir ki daha fazla kadın hayatından olacak. Daha fazla kadın ne yazık ki şiddet mağduru olacaktır” diye konuştu.

Kadına yönelik şiddetin çok arttığına dikkat çeken Göksoy, “2024 yılının ilk 4 ayında 117 kadın bu zihniyetler tarafından katledildiler. Son bir yılda ise 438 kadın katledildi. Biz kadınların yaşamları bu zihniyetlerin inisiyatifine bırakılacak bir durum olmadığını bilerek alanlarda haklarımızı savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz ve tüm katledilen kadınların sesi olmaya yargı sistemini zorlaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.