Özel Haber

Mersin Çevre Platformu yangınlardaki ihmallere dikkat çekti

Mersin Çevre Platformu, Diyarbakır ve Mardin’de meydana gelen yangınlardaki ihmallere dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Abone Ol

Haber / Alper Yetgün

Mersin Çevre Platformu, Mardin ve Diyarbakır başta olmak üzere ülkede arka arkaya gelen yangınlar konusunda Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması düzendi. Platform adına açıklamayı yapan Ünal Şahin, iklim krizi nedeniyle denetlenemeyen atmosferik olayların artmasıyla orman ve diğer yangınların sayısını arttığını söyleyerek önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. “Ülkemizde son günlerde Çanakkale’de, Manisa’da, İzmir, Aydın, Uşak ve birçok il ve ilçede meydana gelen orman yangınları binlerce tarım ve orman arazisinin yok olmasına neden olmuştur” diyen Şahin, Diyarbakır’ın Çınar, Mardin’in Mazıdağı ilçelerindeki yangınlarda ihmallerin yaşandığını öne sürdü.

“Meydana gelen olaylardan ders çıkarılmalı”

Yangınların gereken önlemlerin alınmamasıyla birlikte felakete dönüştüğünü kaydeden Şahin, “Felaket 16 kişinin hayatını kaybetmesine, yaklaşık 200 kişinin yaralanmasına, binlerce hektarlık tarım ve ormanlık alanın yok olmasına, yaklaşık bin küçükbaş hayvanla birlikte milyarlarca canlının yanarak ölmesine neden olmuştur” diyerek hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi ve halkın yaralarının sarılması gerektiğini ifade eden Ünal Şahin, yetkililere çağrı yaparak, şu sözleri kaydetti:

Diyarbakır’ın Çınar, Mardin’in Mazıdağı kırsalında çıkan yangının felakete dönüşmesine neden olan sorumlular hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını, yanan tarım ve ormanlık alanlarımızın derhal iyileştirilmesini, ekonomik kayba uğrayan yurttaşlarımızın ekonomik kaybının karşılanmasını ve bölgenin afet bölgesi olarak ilan edilerek halkın mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. Meydana gelen olaylardan yetkililerin ders çıkararak bundan sonra aynı olayların yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını ve ormanlarımızın yangınlardan korunması için dirençli hale getirilmesini, bilinçlendirme, eğitim ve denetimler yapılarak orman yangınlarının önlenmesini talep ediyoruz.”