Özel Haber

Meme kanserinde elle muayene hayat kurtarıyor

Uzmanlar, kadınlarda en sık rastlanan ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan meme kanserinde elle muayenenin hayat kurtardığına dikkat çekiyor.

Abone Ol

Haber / Ayşe Ay

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 2020 yılı itibariye akciğer kanserini geride bırakarak en sık görülen kanser türü olan meme kanserinde uzmanlar erken teşhis için en önemli aşamanın elle kendi kenedine muayene olduğunu belirtiyor. Yapılan araştırmalar tanı konulan 8 kanser vakasından birinin meme kanseri olduğunu gösteriyor. DSÖ verilerine göre dünyada her yıl yaklaşık 2 milyon 300 bin kadına meme kanseri tanısı konulurken, Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak karşımıza çıkıyor.

Uzmanlar erken teşhis söz konusu olduğunda meme kanserinin korkulacak bir kanser türü olmadığını ve tedavi edilebilir durumda olduğunun altını çizerek basit yöntemlerle elle muayeneyi anlatıyor. Düzenli aralıklarla uzman kontrolünden geçmenin önemli olduğunu ve bu taramaların belirli sürelerle tekrarlanması gerektiğini söyleyen uzmanlar, ayın belli zamanlarında evde, elle muayenenin yapılabileceğini belirtiyor.

Kadınların düzenli olarak ayna karşısında kendilerine meme muayenesi yapmaları önemli diyerek elle muayeneye yönlendiren uzmanlar kadınları ayna karşısına davet ediyor. Bel üstü çıplak olarak ayna karşısında her iki meme yapısı üzerinde de yapılacak muayene ile memelerin asimetrik durumu, meme dokusunda bir değişiklik gibi hallerin saptanabileceği söyleniyor.

"Elle muayenede önemli noktalardan bir tanesi, eğer sol meme dokusu muayene edilecekse sağ elin parmak uçları ile değil, iç yüzü ile dairesel hareketlerle kontrol edilmesi. Sağ meme için de sol el kullanılmalı. Bu şekilde hareket ettirdiğinizde kitlesel değişiklik varsa hemen ele gelir. Ayda bir kez rutin olarak meme muayenesini yapmak hayati önem taşır” diyerek yöntemleri anlatan doktorlar, koltukaltı muayenesinin de aynı biçimde yapılmasını öneriyor.

Özellikle son yıllarda erkeklerde de sıkça rastlanan meme kanserinde erkeklerin de elle muayeneye önem vermesi ve belli aralıklarla bu kontrolleri yapması hatırlatılıyor.