Özel Haber

Kahve severler, Dünya Kahve Günü ile kahveye doyacak

Abone Ol

Haber / Ayşe Ay

Ülkemizde çeşitli bölgelerde çeşitli kültürlerden fazlaca tüketilen kahvelerin sayısı her geçen gün artıyor. Gelenekselleşen Türk kahvesinin yanı sıra son dönemlerde popüler olan 3. Nesil kahveler de her yaştan insan tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Geleneksel Türk kahvesi halen en çok tercih edilen kahvelerin başında gelse de, filtre kahve, espresso, Americano, latte, flat white, affogato ve espresso con panna gibi farklı tatlar ve farklı aromalar her geçen gün eklenmeye devam ediyor. Kahve herkes tarafından o kadar seviliyor ki son yıllarda 1 Ekim Dünya Kahve Günü olarak kutlanıyor. Hal böyle olunca markalar da bugüne özel lezzetlerini ve kampanyalarını yeniden şekillendiriyor. Özsüt de 1 Ekim Dünya Kahve Günü’nde damak tadınıza en uygun kahveyi keşfetmeniz için en popüler kahve çeşitlerini ve yapılışlarını listelerken, ona eşlik edecek birbirinden özel lezzetlerini sevenleriyle buluşturuyor. İşte o kahveler ve minik sırları sizlerle…

Filtre Kahve

Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla buluşturulup demlenmesi sonucu elde edilen kahve çeşidi olan filtre kahve, kâğıt ya da metal filtreden süzülerek posasından ayrıştırılır ve servise hazır hale geliyor.

Espresso

İnce öğütülen kahvenin basınç gücüyle hızlıca demlendiği bir kahve türü olan espresso, 1900’lü yıllarda İtalya’da keşfedilir. Birçok kahve türünün, latte, cappuccino, mocha gibi temelini oluşturur.

Americano

Espresso’nun yoğun tadını azaltmak için bir ya da iki shot espressoya sıcak su eklenmesi ile elde edilen Americano, hafif ve daha uzun içimli bir kahvedir.

Latte

Temelde espresso üzerine süt eklemek kadar basit olan latte yapımında, bir shot espresso üzerine bolca buharda ısıtılmış süt eklenip, üstüne az miktarda süt köpüğü koyulur. Sütün çok köpürmemesi ve krema kıvamında olması önemlidir. Süt oranı çok yüksek, yumuşak içimli ve kremamsı bir kahve çeşidi olan latteyi, hafif tatlardan hoşlananlar tercih edebilir.

Cappuccino

Espresso üzerine süt ve süt köpüğü eklenerek hazırlanan İtalyanlara özgü kahve türü olan cappuccinonun, en önemli özelliği sütünün tamamen köpürtülmesi ve yüksek hacim kazanmasıdır.

Flat White

Adını Yeni Zelanda’da Fraser McInnes adlı bir baristanın cappuccino yapmaya çalışırken köpürtemediği sütten alan Flat White, tek veya çift shot espresso üzerine buharda pişirilmiş süt dökülerek hazırlanır.

Espresso Con Panna

Temel olarak yoğun bir espresso üzerine krema eklenerek yapılan bir kahve çeşidi olan Espresso Con Panna, İtalyanca'da "Con Panna" terimi "kremalı" anlamına gelir. Bu nedenle, bu kahve türü, kremayı temel bir bileşen olarak içerir.

Mocha

Adını Yemen'in güneybatısında yer alan ve bir zamanlar kahve ihracatıyla ünlenen liman kenti Mocha'dan alan bu kahve, espresso, buharla ısıtılmış süt ve sıcak çikolatayla hazırlanır.

Macchiato

Sert ve aromalı bir tada sahip olan Macchiato, espressoya köpüklü süt ilave edilerek hazırlanır.

Affagato

İtalyanların ferahlatan ve damak tatlandıran özel kahvelerinden olan Affagato, hem sıcak kahvenin hem de dondurmanın tatlı aromasını bir arada sunuyor.