Haber / Ceren Seyran İnan

I M G 0290-1

Mersin’de Çocukluğum Giritli Tütüncüzade Fazıl Bey’, ‘Arkadaşız Biz’ isimli kitaplarının yazarı Fazıl Tütüner, son çıkan ‘Kelebek Kanatları’ isimli şiir kitabı için İçel Sanat Kulübü’nde sanatseverlerle buluşmuş, yeni kitabının tanıtımını gerçekleştirmişti. Geçmiş dönemlerde kulübün başkanlık görevini de yürüten Tütüner, tüm eserleriyle birlikte Kelebek Kanatları adında derlediği şiirlerini de sanatseverlerle buluşturdu. Edebiyat geçmişi ve son kitabı hakkında konuştuğumuz Fazıl Tütüner, Girit’ten Mersin’e göçen ailesinin hatırlarında yazarlığı nasıl keşfettiğini anlattı.

“Kendimi eğitiyor, dönüştürüyorum”

I M G 0285

 İçel Sanat Kulübü çatısı altında edebiyat hayatını geliştirdiğini ifade eden Tütüner, “Sanat kulübünün pencerelerinden Mücahitler Sokağı’nı eski adıyla Pazar Caddesi’ni görüyorum. O sokak benim doğduğum sokak. 12 yaşına kadar burada bir hayat sürdüm. 14 sene Viyana’da yaşadım. Mersin’e döner dönmez kısa zamanda İçel Sanat Kulübü’nü keşfettim. Kurulma aşamasındaydı. 35 senedir İçel Sanat Kulübü çatısı altında kendimi eğitiyorum, döşüyorum, değişiyorum, olgunlaşıyorum, duyarlılığım artıyor. Burada sürekli sunuların olması, sürekli olarak konferanslar, oturumlar olması sizi daha verimli daha üretken, yaratıcı bir konuma getiriyor. Üretim yapmaya başlıyorsunuz” dedi.

İnsanların bir arada üretim yapmasının izler bıraktığını anlatan Tütüner, “Kendine bir birikim aktaranlar, farkında olmasalar da zaman içerisinde dönüşüyorlar. Ve o dönüşüm bir üretime sebebiyet veriyor. Ben de günün birinde şiirler yazacağımı bilmiyordum. Burada o kadar çok şiir yazan insanla bir arada oldum ki İçel Sanat Kulübü çatısı altında ortak eylemlere işlere giriştik. Herkes birbirine iz bıraktı” ifadelerini kullandı.

“Ailemin hatırları benliğimde yer etti”

Edebiyat hayatına mübadele ile Girit’ten Mersin’e gelmiş olan ailesinin fotoğrafları ve diğer anıları sayesinde girdiğini belirten Tütüner, “Mersin’de Eski Mersin dediğimiz Uray Caddesi’nde, Camişerif Mahallesi, Pazar Caddesi, Yoğurt Pazarı’nda dolaşırken büyükbabamın Girit’ten babamla, amcamla, halamla geldiğini biliyorum. Lozan Antlaşması kapsamında yapılan mübadele sonrası nüfus değişimi ile gelen ailemin bize tahsis edilen konaktaki fotoğraflarını görüyordum. Bu benim benliğimde bir yer etmeye başladı” sözlerini paylaştı.

İlk kitabına bu şekilde başlayan Fazıl Tütüner, “Bu benliği hatırlarla gittikçe zenginleştirerek, fotoğrafları da derleyerek bir kitap çıkarma fikri doğmuştu. ‘Mersin’de Çocukluğum ve Tütüncüzade Fazıl Bey’ başlığıyla kitap çıktı. Büyük yankı buldu. 2. baskısını yapma kararı aldık. Onun hazırlıklarına başladık. Bu kitabı bitirip dağıtımını yaptıktan sonra başımdan geçen enteresan olayları öyküler şeklinde yazabileceğimi düşündüm. Öncesinde İçel Sanat Kulübü dergilerinde çıkan öyküleri de toparladım. Sonrasında ‘Arkadaşız Biz’ isimli öykü kitabını çıkardım. İnsanlar bu kitapta biraz kendilerini buldular” diyerek eserlerine yön verme sürecini aktardı.

Mersin Basketball yıkıldı Mersin Basketball yıkıldı

“Kapaktaki kelebeği torunum çizdi”

Son olarak şiirlerini derleyerek yeni çıkardığı ‘Kelebek Kanatları’ isimli kitabından bahseden Tütüner, “Çocukluktan bu yana elime kalem alıp karaladığım şiirleri bir köşede duruyordu. Bunlara şekil vermeye başladım. Bu şiirleri zamana uyarlayarak bir kitapta topladım. Böylece ‘Kelebek Kanatları’ adı altında çıktı. Kitabın kapağında bir kelebek resmi var.  Bunu 9 yaşındaki torunum Sofia hazırladı. İnsan kelebek kanatları dediğinde güzel şeyler hayal ediyor. Kitabımızı tanıtım toplantımızla birlikte Mersin’e sunduk. Şair arkadaşlarımdan, edebiyat meraklılarından olumlu dönüşler aldık” dedi.

Edebi çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Fazıl Tütüner, yeni projesinin hazırlıklarını ilerlettiğini aktardı.

Muhabir: Ceren Seyran İnan