Özel Haber

İklim krizi Dünya’yı yavaşlatıyor

Yapılan son araştırmalara göre küresel boyuttaki iklim değişikliği Dünya’nın dönüş hızına etki ediyor. Küresel ısınmanın etkisiyle eriyen buzulların ekvator çevresinde birikmesiyle dünyanın dönüş hızı giderek azalıyor.

Abone Ol

Haber / Ceren Seyran İnan

İklim değişikliği Dünya yaşamını ciddi şekilde etkilerken, son araştırmalara göre dönüş hızı üzerinde de etki sahibi. İklim değişikliği nedeniyle eriyen buzulların etkisiyle gezegen yeniden şekil alıyor. Bilim insanlarının araştırmalarını yoğunlaştırdığı Dünya’nın şeklinin değişikliği dönüş hızını etkiliyor. Araştırmalarda ortaya çıkan milisaniyelik düşüşlerin önemli olmadığının düşünülmemesi gerektiğini savunan bilim insanları, bu detayların finansal işlemler, internet ağları ve GPS gibi alanlarda aksamalar yarattığını ifade ediyor.

ABD Ulusal Bilimler Akademisi tarafından yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre, küresel ısınma nedeniyle Grönland ve Antarktika buz tabakalarının daha hızlı erimesi yüksek enlemlerde depolanan suyun okyanuslara yeniden dağılmasıyla sular Ekvator bölgesinde birikiyor. Dünyanın daha basık ve şişman olmasına yol açan bu durum gezegenin dönüş hızını düşürerek günlerin uzamasına neden oluyor.  1900-2000 yılları arasında yüzyılda 0,3 ila 1,0 milisaniye olan hız düşüklüğü, 2000 yılından itibaren 1,3 milisaniye oranına ulaştı.

Bilim insanlarına göre milyonlarca yılda yaşanabilecek bu değişiklik 100 ile 200 yıl arasında yaşandı. İnternetin, iletişim sistemlerinin ve finansal işlemlerin dayandığı veri sistemlerinin, zaman hesabına dayanan tüm alanlarla birlikte etkileneceği belirtiliyor.