Haber / Ceren Seyran İnan
Aralarında Mersin’in de bulunduğu 30 baro Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanları Hoşyar Sarıyıldız ve Nuriye Arslan ile Belediye Meclis üyeleri Özgür Çağlar, Neslihan Oruç ve Hikmet Bakırhan'ın tutuklanması ve belediyeye kayyım atanmasına dair ortak açıklama yaptı.
“Karar Anayasa’ya aykırı”
Kayyım kararının uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunun belirtildiği açıklamada, “31 Mart yerel seçimlerinden bir süre sonra başlatılan kayyım uygulaması; Esenyurt, Mardin, Hakkari, Batman, Halfeti, Tunceli ve Ovacık Belediyeleri’nin ardından Mersin Akdeniz Belediye Başkanı Av. Hoşyar Sarıyıldız’ın tutuklanmasıyla Belediye Kanunu’nun 47. maddesi uyarınca, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılıp Belediye Kanunu’nun 45. ve 46. maddeleri uyarınca Mersin Valiliği tarafından başkanlık görevine kayyım atanmasıyla devam etmiştir. Konuyla ilgili yapılan soruşturma işlem ve uygulamaları; Anayasaya ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere açıkça ve çok yönlü olarak aykırıdır. Arama, gözaltı ve tutuklama işlemleri Anayasanın 2, 19, 20, 127 ve 138. maddelerini ihlal etmiş bulunmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
“Seçme ve seçilme hakkı yok sayılıyor”
Türkiye Cumhuriyeti’nin laik hukuk devleti olduğunun altı çizilirken, “Seçilmiş kamu yöneticisinin kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmadan görevden alınarak yerine kayyım atanması, hukuk devleti ilkesi ve demokrasi ihlalidir. Anayasa, halkın iradesi, demokratik değerler, seçme ve seçilme hakkı bir kez daha yok sayılmıştır. Milletin iradesiyle göreve gelen başkan ve belediye meclis üyeleri, halkın temsilcileridir. Halk iradesine saygı duymak, demokrasinin temel koşuludur. 102. yılını kutlayacağımız Cumhuriyetimiz; halk egemenliğine dayalı demokratik, laik hukuk devleti yönetim şeklidir” denildi.
Kamu görevlilerinin görevlerine iade edilmeleri gerektiğinin belirtildiği açıklamada, soruşturmaların hukuk devleti ilkesi etrafında gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı.