Özel Haber

Eylül’de iş cinayetlerinde korkunç sayı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG Meclisi) verilerine göre Eylül ayında en az 152 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Abone Ol

Haber / Alper Yetgün

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG Meclisi) Eylül ayı verileri ile birlikte yılın il dokuz ayını kapsayan raporunu açıkladı. Buna göre, Eylül’de en az 152, yılın ilk dokuz ayında ise en az bin 371 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Rapora konu olan Eylül ayı içerisinde iş cinayetlerinin 45’i sanayi sektöründe, 42’si inşaatlarda, 33’ü tarım sektöründe ve 32’si hizmet sektöründe yaşandı. Hayatını kaybeden işçilerin birinin 14 yaşının altında çocuk, ikisinin 15-17 yaş arasında çocuk olduğu belirlendi. 8 işçinin ise 65 yaş üstü işçiler olduğu raporlandı.

En çok ölüm inşaatlarda

En yoğun işçi ölümlerinin inşaat sektöründe yaşandığını belirten raporda, 42 işçinin inşaatlarda, 33 işçinin tarım/orman sektöründe, 23 işçinin ise taşımacılık sektöründe hayatını kaybettiği açıklandı. İş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımında ise başı trafik ve servis kazaları çekti. Bu nedenle 35 işçi ölürken ezilme, göçük nedeniyle 30, yüksekten düşme nedeniyle de 26 işçi hayatını kaybetti. Açıklamada çocuk işçiliğine dair uyarılarını yineleyen İSİG Meclisi, taleplerini şu şekilde sıraladı:

“Çocuk işçilik yasaklanmalı, çocuk işçi çalıştıran patronlara en ağır cezalar verilmelidir.

Eğitim tamamen parasız olmalı ve müfredat aklın ve bilimin ışığında yenilenmelidir.

Tüm Türkiye çapında okullarda bir öğün yemek verilmeli ve yoksul çocukların ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmalıdır.

MESEM’ler bir eğitim-öğrenim işlevi görmemektedir. MESEM’li çocuklar işi bedava ve ağır koşullarda çalıştırılarak öğrenmektedir. Bu anlamda MESEM’leri revize etmek imkansızdır. MESEM’ler kapatılmalı ve mesleki eğitim yeniden yapılandırılmalıdır.

Beceri geliştirme programı adı altında hayata geçirilmeye çalışılan programlar iptal edilmelidir.

Mesleki eğitim adı altındaki işçileştirme politikalarının mesleki ortaokullar eliyle 15 yaşın altına yayılması acilen engellenmelidir.”