Özel Haber

DSÖ: “Maymun Çiçeği’nin en tehlikeli varyantı yayılıyor”

Dünya Sağlık Örgütü yaptığı açıklamada Maymun Çiçeği virüsünün en tehlikeli varyantı ile karşı kaşıya olunduğunu ve yayılmaya başladığını açıkladı.

Abone Ol

Haber / Gülsen Kaya

Monkeypox yani bilinen adıyla Maymun Çiçeği hastalığı hakkında açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü hızla yayılan virüsün en tehlikeli varyantına rastlandığını açıkladı. Ateş, halsizlik, ciltte kabarıklık ve kabuklanmaya neden olan bulaşıcı bir zoonotik hastalık olarak bilinen Maymun Çiçeği hastalığının Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğu sınırında yoğun bir şekilde göründüğü ve hızla yayıldığı belirtildi.

Şimdiye kadarki en tehlikeli varyant olarak tanımlanan virüsün bu tip varyantının cinsel yolla bulaştığı ancak tensel temasla da bulaştığına dair kanıtlar bulunduğu raporlandı.

Maymun Çiçeği nedir?

Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsünün neden olduğu Maymun Çiçeği hastalığı insanlarda, memeli canlılarda, omurgalılarda ve eklembacaklılarda konakçı görevi görüyor. Variola virüsü varyantının çiçek hastalığına neden olduğu bilinirken, aşılama ile bu varyanta çözüm üretildi. Maymun çiçeğinin klinik bulguları çiçek hastalığıyla bazı benzerlikler taşısa da çiçek hastalığına göre daha zor bulaşma durumunun olduğu biliniyor.

Maymun Çiçeği virüsü nasıl bulaşır?

Hayvanlardan insanlara enfekte olmuş hayvanın kanının bulaşması, vücut sıvısı, mukoza, enfekte olmuş kişilerin kişisel eşyalarının başkaları tarafından kullanılması gibi yollarla bulaşan virüs, yakın temasla etkisini arttırıyor. Başlangıçta ayırt edilemeyen semptomlara sahip olan hastalık vücutta yorgunluk, ateş, baş ağrısı, solunum zorluğu gibi belirtiler gösteriyor.