Haber / Begüm Acımış

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) alkol ve uyuşturucu kullanımına bağlı rahatsızlıklarla ilgili bir rapor yayınladı. 2019 verilerine dayanan raporda 400 milyon kişinin alkol ve uyuşturucu kaynaklı rahatsızlıklar yaşadığı, bu sayının yaklaşık 200 milyonunun alkol bozuklukları nedeniyle oluştuğu ortaya konuldu. Toplamda 2,6 milyon kişinin alkol ve madde kullanımı nedeniyle öldüğü ve bu sayıların toplam ölümlerin yüzde 4,7’sini oluşturduğu raporlandı.

Düşük gelirli ülkelerde alkole bağlı ölümler daha fazla

Raporlanan verilere göre ölümlerin en yüksek olduğu bölgeler ise Avrupa ve Afrika olarak kaydedildi. Alkol tüketiminden kaynaklı ölüm oranlarının düşük gelirli ülkelerde en yüksek, yüksek gelirli ülkelerde ise en düşük olduğu belirlenirken, alkole bağlı ölümlerden 474 bini kalp ve damar hastalıklarından, 401 bini kanserden olmak üzere, 1,6 milyonu bulaşıcı olmayan hastalıklardan dolayı yaşandı. Alkole bağlı ölümlerin en sık yaşandığı yaş aralığı ise 20-39 olarak kaydedildi.

Uğur Dündar, Cem Yılmaz’ın kapısına dayandı, o muhteşem replik yeniden gündem oldu Uğur Dündar, Cem Yılmaz’ın kapısına dayandı, o muhteşem replik yeniden gündem oldu

Küresel kampanya hedefler arasında

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’ne ulaşmaya çalışan DSÖ, alkol ve uyuşturucu madde kullanımını en aza indirerek, nitelikli tedavi yöntemlerinin uygulanmasının küresel olarak hızlandırılmasının acil ihtiyaçlardan olduğuna dikkat çekildi. Raporda koordineli bir küresel kampanya aracılığıyla farkındalık oluşturulması, sağlık ve sosyal bakım sistemlerinin önleme ve tedavi kapasitesinin güçlendirilmesi aynı zamanda tüm bunların küresel çapta hedefler olması gerektiği anlatıldı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un da görüşlerine yer verilen raporda, alkol ve uyuşturucu madde kullanımının yarattığı sağlık sorunlarının fiziksel ve psikolojik yönleri ayrıntılı biçimde aktarıldı.