Özel Haber

DİSK Genel-İş Başkanı Göksoy: “Asgari ücret en az 31 bin TL olmalı”

DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, asgari ücrete ara zammın yapılması gerektiği çağrısında bulunarak, asgari ücretin en az 31 bin TL olması gerektiğini söyledi.

Abone Ol

Haber / Alper Yetgün

Türkiye’de enflasyon artış hızı yüksek seyirlerde devam ederken, milyonlarca insan ise asgari ücretle geçinmek durumunda. 6 ay önce asgari ücret 17 bin 2 TL olarak açıklanırken, asgari ücretin günden güne eridiği ve enflasyona yenilmemesi için ara zammın yapılması gerektiği belirtiliyor.

Konuyla ilgili Disk Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, Mersin Haber Merkezi’ne özel açıklamalarda bulundu.

Asgari ücretle çalışan milyonlarca kişinin açlık sınırının çok altında çalıştığını belirten Göksoy, “Enflasyon ve zamlar nedeniyle 3 ayda bir asgari ücretin yenilenmesi gerektiğini her yerde dile getiriyoruz. Asgari ücret belirlendiği günden beri erimeye başladı. DİSK olarak örgütlü olduğumuz her yerde ve alanlarda asgari ücretin bu yüksek enflasyon karşısında çok eriyeceğini ve bu sebeple asgari ücretin istenilen noktada olmasını defalarca dile getirdik. Bugün asgari ücretin geldiği nokta açlık sınırının altında kaldı. Açlık sınırı 19 bine dayanmışken, yoksulluk sınırı 62 bin TL’ye ulaşmışken, bekar bir kişinin yaşam maliyeti ise 24 bine dayanmışken şu an asgari ücret 17 bin. Bu çelişkiyi görmeden hareket etmek büyük bir adaletsizliktir. Asgari ücret insanca yaşanabilir bir ücret olmalı. Asgari ücrete ara zam mutlaka yapılmalıdır ve en az 31 bin TL olmalıdır” dedi.

Asgari ücretle çalışanların çok zor durumda olduğuna dikkat çeken Başkan Göksoy, “4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı olan 62 bin TL’ye çalıştığını sayarsak ve bu 4 kişilik ailede 2 kişinin çalıştığını hesaplarsak asgari ücretin en az 31 bin olması gerekiyor. Bunu ekonomistlerin veya uzmanların hesaplamasına da gerek yok. Çok basit bir hesap. Cumhurbaşkanı ve bakanlar dahil herkes biliyor. Asgari ücrete zam yok ancak yandaşlara, müteahhitlere, her türlü kredi ve kolaylıklar var. İnsanca bir yaşam ve insanca bir ücret için alanlarda ve sokaklarda olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.