Haber / Gülsen Kaya
Kamu Diş Hekimleri Derneği (KADHED), Hekim Birliği, Hekim Sen, Tabip Sen, Genel Sağlık İş Sendika ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES) destekleriyle alınan kararla diş hekimleri meslekleri içinde iyileştirme talepleriyle 14 Şubat’ta iş bırakacak.
“Bu sayılarla verimli sağlık hizmeti veremiyoruz”
Sağlık örgütlerinin tam destek sağlayacağı karar sonrası eyleme hazırlanan diş hekimleri alanları içinde yaşadıkları zorlukları dile getirecek. Muayene süreleri, hasta sayıları, gece nöbetleri ve kullandıkları malzemeler konularında çözüm bekleyen diş hekimleri iş bırakma eylemi ile seslerini duyurmaya çalışıyor. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri, Ağız ve Diş Sağlığı Hastaneleri ve devlet hastanelerinde görev yapan diş hekimleri çalışma koşullarının iyileştirilmesini, kaliteli hizmet için gerekli malzemelerin teminini, yardımcı personel sayısının artmasını istiyor. Kalitesiz malzemeler, sürekli arıza yapan cihazlar ve eksik personel yüzünden uygulamalarını verimli şekilde gerçekleştiremediklerini ifade eden diş hekimleri, süreler konusunda da şikayetçi. Günde 14-20 hasta ile ilgilenmek zorunda kaldıklarını ve muayene sürelerinin tedavilerin sağlıklı ilerlemesi için engel teşkil ettiğini ifade eden diş hekimleri hasta sayılarında da düzenleme talep ediyor.
İyileştirme talepleri belirlendi
Hekim Birliği’nin diş hekimlerinin iş bırakma eylemi hakkında yaptığı açıklamada talepler şu şekilde sıralandı:
“Tüm hastanelerle Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’nde (ADSM) tahakkuk oranı yüzde 36 olarak belirlenmişti. Ancak diş sağlığı hastaneleri ve ADSM’lerde bu oran yüzde 24’e kadar düşürüldü. Nisan itibariyle yaşanan hak kayıpları için ek tahakkuk yapılmalı ve bu haksızlık ivedilikle giderilmeli.
Diş hekimliğinde acil kavramının literatüre uygun olarak gerçekleşmesi sağlanmalı ve 16.00-00.00 saatleri sonrası sadece bu endikasyon çerçevesinde hizmet sunumu yapılmalı.
Yeşil alan gibi çalışan ve adına ‘poliklinik devam hizmeti’ denilen uygulamanın 00.00 sonrası olan kısmının ivedilikle iptal edilmeli.
Mesai kaydırma, vardiya vb. isimlerle yer yer uygulamaya alınan ve giderek yaygınlaşan çalışma modelleri, diş hekimliği çalışma sistemine uygun olmadığı için iptal edilmeli.
Diş hekimlerinin sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamına kavuşması için gerekli düzenlemelerin yapılmalı.
Koruyucu diş hekimliği hizmetleri teşvik edilmeli ve yaygınlaştırılmalı.
Kamuya daha fazla diş hekimi alınmalı ve hizmet kalitesi artırılmalı.
Diş hekimlerinin mesleki niteliklerini daha iyi sergileyebilmeleri için gereken tüm altyapının oluşturulmalı”