Özel Haber

Çocuklar ve teknoloji ilişkisinin değişimi araştırıldı

Veri analiz projeleri üreten FutureBright Group ve KidZania İstanbul işbirliğinde yapılan araştırma ile çocukların dünyasında teknolojinin yeri, teknoloji araçlarının kullanımının değişmesi ve bunların hayal gücüne etkileri gibi konular raporlarla ortaya konuldu.

Abone Ol

Haber / Alper Yetgün

6 ile 14 arasında değişen çocuklar ve ebeveynleri ile görüşülerek tamamlanan araştırma ile çocukların hayal güçleri, meslek tercihleri ve dünyaya bakış açıları incelenirken özellikle ekran süresi, teknolojik değişkenler konusu üzerine araştırmalar yapıldı. Yapılan araştırmalar ile çocukların günün ortalama 163 dakikasını ekran önünde geçirdiği belirlenirken bazı etkenlerin bu sürede artışlara yol açtığı eklendi. Kardeş sayısının daha fazla olması ya da ebeveyn denetimin daha az olduğu durumların bu sürede artışa yol açan etkenler olduğu saptandı.

Yetişkinler kendi teknolojik alışkanlıklarını değerlendirmeli

Türkiye’de her 5 çocuktan 4’ünün cep telefonu ya da tableti olduğunu raporlayan araştırmaya göre, erkek çocuklarının mobil oyunlara daha çok ilgisi olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda çekirdek aile yapısında konsol ve mobil oyunlara ilginin daha fazla olduğu görülürken geniş ailelerde fiziksel aktivitelere yönelik ilginin daha yoğun olduğu bilgiler arasında.

Teknoloji ve çocuk ilişkisi üzerine yapılan araştırmada yetişkinlerin kendi teknolojik alışkanlıklarını ve ekran başında geçirdikleri sürelerin çocuklara direkt yansıdığı şeklinde değerlendirme yapılıyor. Çocukların farklı ilgi alanlarına yönlendirilmeleri, fiziksel aktivitelere yönelik ilgilerini arttırmak, hayal güçlerini olumlu yönde etkileyecek faaliyetlerde bulunmalarını sağlamak konusunda ebeveynlerin denetimlerini belli oranda arttırmaları gerektiği vurgulanıyor. Genel olarak toplumda ve eğitim kurumlarında dijital çağ üzerine bilinçli yaklaşımlar elde edilmesi gerektiği ve bunlara yönelik bilinçlendirme eğitimlerinin yapılmasının önemi ifade ediliyor.