Özel Haber

Büro Emekçiler Sendikası’ndan özel hastane tepkisi

Büro Emekçileri Sendikası Mersin Şubesi, Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı’na gönderilen MMT Amerikan Hastanesi ile anlaşma yazısına tepki göstererek kamusal sağlık hakkı çağrısında bulundu.

Abone Ol

Haber / Ceren Seyran İnan

KESK’e bağlı sendikalardan Büro Emekçileri Sendikası, yayınladıkları açıklama ile Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Mersin Vergi Dairesi’ne gönderilen ‘Hizmet Uygulama İndirim Taahhütnamesi’ne tepki gösterdi. BES Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen’in yaptığı açıklamada, “Temel insan hakları içinde sayılan sağlığa erişim hakkı, iktidarın kamusal sağlık ve kamusal emeklilik ile ilgili yaptığı düzenlemelerle piyasa koşullarına açılmış ve yapılan düzenlemeler sağlıkta devrim paketiyle topluma sunulmuştur. Sağlık hakkının piyasalaştırılması ve kamusal emekliliğin ortadan kaldırılmasını düzenleyen bu yasaların tartışıldığı süreçte KESK ve bağlı sendikalar olarak bizler, yapılan bu düzenlemelerin sağlık hakkının ortadan kaldırılacağı ve kamusal emekliliğinin tasfiye edileceğini söyledik ve yapılan düzenlemelere bir kısım eylem ve etkinliği hayata geçirdik. Ancak o günün koşullarında iktidar bu düzenlemeleri, yandaş sendikaların desteğiyle hayata geçirdi” denildi.

“Bu ilişkilenmeler kirlenmeyi de içinde barındırıyor”

“Sağlıkta dönüşüm” denilerek yapılan düzenlemelerin temel kamusal sağlık hakkını sağlamadığının savunulduğu ve sağlık hakkının geniş toplum kesimlerinde ulaşılamaz hale geldiğini belirten açıklamada, “Sağlık hakkının kullanılmasının içinden çıkılmaz hale gelmesi, başta yandaş sendikalar olmak üzere bir takım kurum ve kuruluşları bu hakkın kullanılmasında özel sağlık kuruluşlarıyla özel hukuk geliştirme ve çürümeye yol açmış durumdadır. Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı da 02.08.2024 tarih ve 59327 sayılı yazı ile bağlı birimlerine Tarsus MMT Amerikan Hastanesi ile hizmet uygulama taahhütnamesi imzalayarak çalışanlarına duyurmuştur. Özellikle kamu alanında örgütlenen yandaş sendikalar, kamu emekçilerinin ekonomik haklarını Toplu İş Sözleşmesi masasında almak yerine, başta özel sağlık kuruluşları olmak üzere, bir takım ticari işletmelerle anlaşmalar yaparak, üyelerine taraftarlarına avantaj sağlama yoluna gitmektedirler. Bu ilişkilenme biçimi doğal olarak bir kirlenmeyi de içinde barındırmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

“Temel haklar eşit ve ücretsiz verilmeli”

Kamusal hizmetlerde nitelik kaybının temel haklarda yaşandığını, başta emekçiler olmak üzere geniş kesimlerin niteliksiz hizmetlerle mağdur edildiğini savunan Göçmen, “Kamusal hizmetlerin niteliksiz hale getirilmesini asla kabul etmiyoruz ve sağlık, eğitim başta olmak üzere kamusal hizmetleri temel bir insan hakkı olarak değerlendiriyor ve ücretsiz olarak verilmesini savunduk ve savunmaya devam edeceğiz. Sağlık, eğitim ve kamusal emeklilik temel insan hakları içinde yer aldığından, bu hakların kullanılması herkese eşit ve ücretsiz olarak verilmelidir” dedi.