Özel Haber

Balık çiftliklerine ÇED onayı verildi, dava açılıyor

Mersin Çevre Platformu Aydıncık’ta Agromey Gıda ve Yem Sanayi tarafından yapılacak olan balık çiftliklerine ÇED onayı verilmesinin üzerine dava açmaya hazırlanıyor.

Abone Ol

Haber / Ceren Seyran İnan

Aydıncık ilçesinde Agromey Gıda ve Yem Sanayi şirketine ait yapılması planlanan balık çiftliklerine karşı tepki gösteren ve daha önce eylemler yapan Mersin Çevre Platformu, projeye ÇED onayı verilmesine karşı dava açacaklarını duyurdu. ÇED onayının ardından açıklama yapan platform, raporun bilimsellikten uzak olduğunu teknik bilgilerin ise yanlış hesaplandığı ileri sürdü. “ÇED raporunda balık çiftliklerinde kullanılacak olan kimyasalların, GDO’lu yemlerin, antibiyotiklerin ve balıkların dışkılarının yaratacağı kirliliğin yoğunluğu Anamur, Aydıncık ve Silifke’de denizin ekosistemine vereceği zararlar, uluslararası sözleşmelerle yaşam alanları korunan Akdeniz foklarına, deniz kaplumbağalarına olumsuz etkileri, Mersin’in turizmine verilecek zararlar dikkate alınmamıştır” denilen açıklamada balık çiftliklerinin insan sağlığına da olumsuz etkilerde bulunacağı vurgulandı.

“Mersin halkının haklı talebini yerine getirin”

Edremit’ten sökülen balık çiftliklerinin Mersin’de kurulması planlanan alanlarının 1. derecede doğal sit, arkeolojik sit ve turizm alanı olduğunu söyleyen platform, planlamanın uluslararası sözleşmelere ve yönetmeliklere aykırı olduğunu savundu. Anamur, Aydıncık ve Silifke ilçeleri için büyük zararlar öngören platform yaptığı açıklamada dava sürecine gideceklerini şu sözlerle duyurdu:

“ÇED raporları onaylanan 20 adet şirketin balık çiftliklerinin kafesleri Anamur, Aydıncık ve Silifke sahillerini kaplayacaktır. Birbirlerine çok yakın kurulması planlanan balık çiftliklerinde kullanılacak olan kimyasallar denizin akıntı hızının uygunsuzluğu nedeniyle Anamur, Aydıncık ve Silifke’de denizin ekosistemini ciddi bir şekilde olumsuz etkileyecek ve denizin doğal yaşamını yok edecektir. Mersin’de denizimizi kirletecek, ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak balık çiftliklerinin kurulmasını istemiyoruz. Yaşam alanlarımızı ve yaşam hakkımızı korumak için hukuki ve demokratik mücadeleye devam edeceğiz. Aydıncık’ta Agromey Gıda ve Yem Sanayi ve Tic. Anonim Şirketi’ne ait onaylanan ÇED raporuna dava açacağız. Yetkililerden Mersin halkının haklı talebini yerine getirerek, balık çiftliklerinin bütün projelerini iptal etmelerini talep ediyoruz.”