Haber / Ceren Seyran İnan

İnsanlara sivrisinek ısırıklarıyla bulaşan bir Batı Nil Virüsü (WNV), geçmiş yıllarda Batı Nil bölgesinde görülmüş, yayılmaya başlamıştı. Sivrisinekler, hastalığı taşıyan kuşların kanını emerek enfekte olurken virüs birkaç gün boyunca kuş kanında dolaşabiliyor. Sivrisineğin tükürük bezlerine giren virüs, bu vektörler tarafından ısırılan insanlara ve at gibi hayvanlara geçip, vücutlarında çoğalarak hastalığa neden oluyor. Virüs enfekte hayvanların kanlarıyla veya diğer dokularıyla temas edildiğinde bulaşabiliyor.

İspanya’da 5 ölüm

DeFacto’dan Afra’lı koleksiyon DeFacto’dan Afra’lı koleksiyon

Son yıllarda Yunanistan ve İsrail’de sıkça görülen virüse Türkiye’de de rastlanmıştı. Son haberler ise İspanya’dan geldi. Yapılan açıklamalara göre İspanya’nın Sevilla kentinde son bir ay içerisinde 5 kişi Batı Nil virüsünden hayatını kaybetti. Endülüs özerk yönetimi Sağlık Bakanlığı'nın basına verdiği bilgilerde, Sevilla'nın Coria del Rio kasabasında iki kişinin daha Batı Nil virüsünden öldüğünün tespit edildiği, bölgede son bir ayda bu virüsten dolayı hayatını kaybedenlerin sayısının 5'e çıktığı duyuruldu. Bakanlık Sevilla'nın Dos Hermanas, Los Palacios, Villafranca, Coria del Rio, Gerena ve Carmona kasabalarında şimdiye kadar 10 kişide Batı Nil virüsünün tespit edildiğini kaydedip, bunlardan 5'inin öldüğü, 3'ünün taburcu edildiği, 2'sinin de tedavisinin sürdüğü bilgisini paylaştı. Ölen kişilerin 4'ünün 71 ile 87 yaşları arasında olduğu ifade edildi. Endülüs özerk yönetimi, 2024 yılı boyunca Batı Nil virüsü teşhisi konulanların sayısının 40'u bulduğunu duyurdu.

Aşısı yok

Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre virüsün bulaştığı insanların yaklaşık yüzde 80'inde herhangi bir belirti görülmüyor. Virüsün bulaştığı kişilerin yüzde 20'sindeyse Batı Nil ateşi gözlemleniyor. Belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, yorgunluk ve vücut ağrıları, mide bulanması, kusma ve nadiren vücutta döküntü ve lenf bezlerinde şişlik görülüyor. Batı Nil virüsüne dair herhangi bir aşı bulunmazken, tedavi ile hastalığın gelişimin engellenmesi sağlanıyor. Hasta hayvanlarla temas sırasında eldivenlerin giyilmesi gibi hayvandan insana geçişi önleyecek tedbirlerin alınması da tavsiye ediliyor. Bunun yanında hastalığın görüldüğü bölgelerde sivrisinek türlerinin izlenmesi ve kontrol edilmesi de önemli görülüyor.

Muhabir: Ceren Seyran İnan