Özel Haber

2024 Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre tam eşitliğin gelişi 100 yıl sürebilir

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 2024 Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu yayımlandı. Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’ni de hazırlayan WEF’e göre tam eşitliğin sağlanması için 100 yıl gerekebilir.

Abone Ol

Haber / Yavuz Arslan Karakoç

Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan 2024 Küresel Cinsiyet Uçurum Raporu’na göre küresel cinsiyet eşitliği oranı yüzde 68,6 oranına ulaşarak geçtiğimiz sene belirlenen yüzde 68,5 oranın üzerine az bir farkla çıkıyor. Raporda verilen bu ilerleme hızıyla ile tam eşitlik sağlanabilmesinin yüz yıllık bir sürece denk geleceği hesaplanıyor.

Ekonomik Katılım ve Fırsat, Eğitsel Kazanım, Sağlık ve Hayatta Kalma ve Siyasal Güçlendirme gibi başlıklara göre yapılan analizler ile hazırlanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi bu yıl 146 ülkeyi değerlendirerek ekonomi üzerinden cinsiyet eşitliği tablosunu oluşturdu. Yapılan sıralama ile ülkelerin eşitlik durumu belli olurken bu sene de ilk sırada İzlanda yer alıyor. İzlanda’yı sırasıyla Finlandiya, Norveç ve İsveç takip ediyor.

Hiçbir ülkenin tam eşitliğe ulaşamadığının belirtildiği raporda İzlanda yüzde 93,5 oranına ulaşabilirken cinsiyet farkını bu ölçüde kapatabilen tek ülke durumunda.

Türkiye 127. sırada

146 ülke arasında yapılan değerlendirmelerle hazırlanan raporda Türkiye yüzde 64.5 oranıyla 127. sırada yer alıyor. Geçtiğimiz senelerde alt sıralarda olan Suudi Arabistan ise 126. sıra ile Türkiye’nin oranının üzerinde kalıyor. Ekonomik Katılım ve Fırsat eşitliğinde 133.sırada yer alan Türkiye, iş gücüne katılım oranında ise 132. sıraya yerleşiyor. İş gücüne katılım oranlarında kadınların durumu yüzde 35.11 oranındayken, erkeklerde ise bu oran yüzde 71.43’e ulaşıyor.

Okuryazarlıkta 99. sıradayız

Eğitimsel Kazanımlar başlığı altında toplanan okuryazarlık ve mesleki durumlara göre yapılan araştırmalarda okuryazarlık sıralamasında 99. sırada yer alan Türkiye, mühendislik, inşaat gibi alanlarda cinsiyet eşitliği konusunda geri duruma düşüyor. Siyaset içerisinde temsiliyet araştırmalarının da yapıldığı maddelerde ise Parlamentoda Kadın Temsili başlığında Türkiye 98. sırada yer buluyor.