Haber / Ayşe Ay

26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü’nde 2024 Dünya Uyuşturucu Raporu’nu açıklayan BM, son 10 yılda uyuşturucu madde kullanımının ciddi bir artış gösterdiğini belirtti. Uyuşturucu kullanımında yüzde 20’li bir artışın kaydedildiği raporda, 15-64 yaş aralığındaki insanlarda her 18 kişiden birinin uyuşturucu kullandığı bilgisine yer verildi.

2022 yılı verilerini ele alan rapor, en yoğun kullanılan uyuşturucunun esrar olduğu ve 292 milyon kişinin uyuşturucu kullandığı aktarıldı. Raporda, 60 milyon kişinin "opioid" adlı sentetik uyuşturucuyu, 30 milyon kişinin amfetamin türü maddeleri kullandığı belirlendi. Rapor verileri arasında sağlık sorunlarına da yer verilirken 64 milyon kişinin uyuşturucu kaynaklı sağlık problemleri yaşadığı verildi. Sağlık hizmetlerine erişimin zor olduğu bölgelerde rahatsızlıkların çoğunlukla ölümle sonuçlandığı kaydedildi.

Uğur Dündar, Cem Yılmaz’ın kapısına dayandı, o muhteşem replik yeniden gündem oldu Uğur Dündar, Cem Yılmaz’ın kapısına dayandı, o muhteşem replik yeniden gündem oldu

Kokain benzeri uyuşturucu maddelere de talebin arttığı görülürken, 354 bin 900 hektarlık alanda ekildiği bir önceki yıla oranla yüzde 20 artışla 2 bin 757 ton uyuşturucu üretimi yapıldığı raporlandı. Uyuşturucu kaynaklı suçların verilerinin de paylaşıldığı raporda, yaklaşık 7 milyon kişi kolluk kuvvetlerinin müdahalesi ile karşılaştı bilgisi belirtildi.

Muhabir: Ayşe Ay