Haber / Gülsen Kaya

8-9 Haziran tarihlerinde yapılan ve 3 milyon öğrencinin girdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın açıklanma tarihleri yaklaştı. ÖSYM sınav takvimine göre 17 Temmuz’da açıklanacak olan sonuçların ardından tercih dönemi başlayacak. Tercih döneminde öğrenciler yayınlanacak kılavuz eşliğinde başvuracakları okulları seçecek. Öğrenciler için stres kaynağı olan bu dönemden önce motive olmanın, rahatlama yöntemlerinin önemi hatırlatılıyor.

Artık sınavı düşünmeyin

YKS sonrası ‘artık sınavı düşünmeyin’ diyerek öğrenciler sınav stresinden uzaklaştırmaya çalışan eğitici uzmanlar tercih dönemine giden süreçte de öğrencilerin rahatlama yöntemlerine devam etmeleri gerektiğini vurguluyor. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) gibi oturumlara katılan öğrencilerin sınav sonrası sonuçlara dair kaygı duyarak stres odaklarını güçlendirmelerine karşı tercih dönemine kadar motive olarak, bilinçli ilerlemeleri öneriliyor.

Uzmanlar ise bir yıldan fazla bir süre bu sınavlara hazırlanan ve sonrasında tercih dönemi stresine maruz kalacak adaylara bu ara dönemde kaygıdan uzak biçimde rahatlamalarını öneriyor. Hem öğrencilere hem de velilere zorlu bir süreçten geçtiklerini hatırlatan psikolog ve eğitimciler, bu dönemde bitmiş bir sınavın muhasebesini yapmak yerine daha rahat zaman geçirmenin gelecek günler için daha faydalı olacağını vurguluyor.

Meslek dalları ve üniversite seçeneklerini araştırın

Uzun sınav maratonu döneminde yapılamayan aktivitelerin, zaman ayrılamayan insanlarla vakit geçirmenin, hobilerle ilgilenmenin rahatlamaya yardımcı olacağı anlatılırken, geleceğe dair çözüm alternatiflerinin rahatlamış bir halde daha kolay bulunabileceği belirtiliyor. Öğrencilere bu ara dönemde kısa tatiller yapmaları, yılın yoğunluk ve stresini atmaları, geçmiş sınav yerine geleceği düşünmeleri öneriliyor.

MEB açıkladı: Hangi okullarda ders süreleri düşürülecek? MEB açıkladı: Hangi okullarda ders süreleri düşürülecek?

Tüm bu rahatlama yöntemlerinin yanında geleceğe dair planlamaların yapılabileceği söylenirken, üniversite ve mesleki araştırmaların yapılması da öneriler arasında. Tercih döneminin stresli zamanlarının öncesinde yol haritasına yardımcı olacak üniversite, farklı şehirler ve meslek dalları araştırmaları öğrencilerin daha berrak bir süreç geçirmesinde yardımcı oluyor.

Muhabir: Gülsen Kaya