Özel Haber

Yeni ortak alfabe kararı ne getiriyor?

Türk Devletleri Teşkilatı’nın kurduğu Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu çalışmalarını tamamlayarak 34 harflik ‘Ortak Alfabe’de anlaşmaya vardı. Gündeme gelen ortak alfabe akıllara soru işareti bıraktı. “Harfler mi değişiyor? Bu karar ne getirecek? Hangi harfler ekleniyor?” sorularına yanıt buluyoruz.

Abone Ol

Haber / Ceren Seyran İnan

Türk Devletleri Teşkilatı, Türk Dil Kurumu ve Uluslararası Türk Akademisi tarafından desteklenen Ortak Alfabe Komisyonu, 2023 yılında Kazakistan ve Azerbaycan'da toplantılar düzenleyerek çalışmalar yapmıştı. Türk Akademisi'nden yapılan açıklamada, Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu iş birliğinde 9-11 Eylül tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü'de Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonunun 3. toplantısının yapıldığı belirtildi. Toplantıda ilk olarak 1991'de bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesinin kapsamlı şekilde gözden geçirildiği ve komisyon üyelerinin bu alfabe projesinde geliştirilmesi gereken hususlara ilişkin gerekli tespitleri yaptıkları vurgulandı.

Türk dünyası arasında ortak bir alfabenin günümüzde zaruri hale geldiğini aktaran Prof. Dr. Hayati Develi “Ancak bunu bir alfabe değişimi olarak görmek doğru değil. 29 harflik alfabeyi Türkiye’de kullanmaya devam edeceğiz. Sadece bazı farklı seslerin karşılığı da bilinecek. Böylece birbirimizin metinlerini okumamız kolaylaşacak. Ortak kültürel değerlerimiz daha kolay anlatılacak; ekonomik ve siyasi ilişkiler gelişecek. Bu durum uzun vadede kelime alışverişiyle bizi ortak bir dile ulaştırabilir” ifadelerini kullandı.

Alınan kararla birlikte ortak alfabe bilinen Türk alfabesine 5 harfin daha eklenmesiyle oluşacak. Türk dünyasındaki toplumların Latin temelli alfabeye geçmelerinden sonra süreç için zamana ihtiyaç duyulduğunun altı çizilirken, bu alfabenin akademik ve diplomatik toplantılarda kullanılacağı belirtildi.

Peki siz eklenen harflerle birlikte akademik dilde de olsa Türkçe’nin nasıl etkileneceğini düşünüyorsunuz?