Haber / Begüm Acımış

Dijital güvenlik şirketi ESET çocukların dijital dünyada karşılaşabileceği riskleri ve korunma yöntemini ebeveynlerle paylaştı.

Zararlı yazılımlar

Virüs, truva atı, solucan gibi zararlı yazılımlar, en yaygın online risklerdir. Çocuklar, genellikle onlar için hazırlanmış sahte oyun sitelerinde bu yazılımlarla karşılaşır. Ebeveynler, lisanslı ve güncel bir güvenlik yazılımıyla çocuklarının tehlikeli web sitelerine ve uygulamalarına erişimini engelleyebilirler.

Minik bilgilerle kimlik avı dolandırıcılığı

Kimlik hırsızlığı ile çocuklar üzerinden ailelerin mali kayba uğratılması çok yüksek bir olasılık. Hassas bilgilerin paylaşılmaması konusunda ebeveynler çocuklara uyarıda bulunmalıdır.

Kimlik avı saldırıları

Kıvanç ve Mavi işbirliğinde zamansız ve özgür koleksiyon Kıvanç ve Mavi işbirliğinde zamansız ve özgür koleksiyon

Sahte mesajlar atarak, sosyal ağ kullanıcılarının kimlik ve şifre bilgilerini talep edebilirler ki bu yaklaşım siber dolandırıcılığın sık görülen örneklerinden biridir.

Siber zorbalık

Çocuklar pek çok kez kendi akranları tarafından siber alanda tehdit edilir veya aşağılanır, bu da onlarda duygusal travmaya sebep olur. Çocuklar bu gibi durumların üstesinden misilleme yaparak değil, ebeveyn ve yetkililerin desteğini alarak gelebileceklerini bilmelidirler.

Çocuklar nasıl korunabilir?

Çocuğunuzu dijital dünyada sahipsiz bırakmayın.

Çocuklarınızı internette gizliliğin önemi hakkında bilgilendirin.

İnternette paylaşılan bilgilerin kaybolmadığını hatırlayın, hatırlatın.

İnternet tarayıcınızın tarama geçmişini ara sıra inceleyin.

Akıllı telefonların da birer bilgisayar olduğunu unutmayın.

Güncel güvenlik yazılımı kullanın.

Ebeveyn kontrolü yazılımları kullanın.