Haber / Alper Yetgün

Bir dönem Türkiye’de yabancıların en çok yatırım yaptığı ve ev aldığı illerin başında gelen Mersin’de artık yabancıların vatandaşlık alma şartlarının ağırlaşması ve döviz kurunun yükselmesi nedeniyle konut almadığı belirtiliyor. Türkiye’de yabancıların vatandaşlık alabilmesi için ikametgah izninin için 200 bin dolar, vatandaşlığın ise 400 bin dolara yükselmesi yabancıların konut alımını düşürdü.

Yabancıların en çok konut aldığı illerden ilk 3’te yer alan Mersin’de yabancıların konut alımı durma noktasına geldi. Konuyla ilgili MTSO Emlak Komitesi Başkanı Ümit Mete, Mersin Haber Merkezi’ne özel açıklamalarda bulundu.

Yabancıların Mersin’de konut alımlarının çok düştüğünü belirten Mete, “Bunun nedenlerinden en önemlisi vatandaşlık alma şartları çok ağırlaştı. Eskiden yabancı biri 200 bin dolara bir ev aldığında vatandaşlık alabiliyordu. Bu oran şimdi 400 bine çıktı. Yabancıların oturum alma izin şartları da ağırlaştı. Bu da ister istemez yabancı yatırımcıları çok olumsuz etkiledi. Hayat pahalılığı da çok olumsuz etkiledi. Yabancılar artık Mersin’den Bulgaristan ve Kıbrıs gibi daha ucuz ülkelere gidip oralarda evler alıyorlar” dedi.

Kurun yükselmesinin de yabancı konut alımını olumsuz etkilediğinin bilgisini veren Mete, “Eskiden Türkiye’de kur bu kadar yüksek olamadığı için yabancılar Mersin’e gelip hem ev alabiliyorlardı hem de rahatça geçinebiliyorlardı” şeklinde konuştu.

Türkiye’de yaşanan 6 Şubat depreminin de yabancı konut alımını durdurduğuna işaret eden Mete, yabancıları ellerinden kaçırdıklarını dile getirdi.

Yabancılara konut satışında Mersin yine üst sırada Yabancılara konut satışında Mersin yine üst sırada

Uzun yıllardır Gayrimenkulle uğraşan Oruç Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Merve Oruç da yabancıların artık konuta ilgi duymadıklarını kaydederek, “Yabancılar, Türkiye vatandaşlığı almaları için Mersin’den ev alıyorlardı. Özelikle Suriye, Rusya, Ukrayna ve körfez ülkelerinden çok sayıda yabancı Mersin’e gelip dövizle ev alıp vatandaşlık alabiliyorlardı. Ancak vatandaşlık için ev bedeli 200 bin dolardan 400 bin dolara çıkınca bu ciddi anlamda yabancı satışları durma noktasına getirdi. Bu sorunun biran önce çözülmesi lazım. Durgun olan emlak piyasasının canlanması gerekiyor. Bunun için banka kredilerinin de düşük olması gerekiyor” diye konuştu.

Muhabir: Alper Yetgün