Haber / Ceren Seyran İnan
2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte okullarda en büyük problemler öğretmen ve yardımcı hizmetler personeli eksiklikleri oldu. Okulların açılmasının üzerinden belli bir zaman geçmesine rağmen okul binalarının ve koşullarının yeni döneme hazırlıksız olması öğretmenleri, öğrencileri ve velileri zor durumlarla karşı karşıya bıraktı. Özellikle Mersin’de deprem bölgesinden gelen nakillerle öğrenci nüfusunun artması kentteki okulların personel eksiklerini daha kritik hale getirdi.
“Eğitim bir bütündür”
Okullarda yaşanan personel eksiklerini ve öğretmen atamalarını konuştuğumuz Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, eğitim yılının önemli sorunlarla başladığını savunarak okulların güncel durumuna ilişkin şu sözleri aktardı:
“Bu yıl hem deprem hem müfredat değişikliği ve eğitim politikalarına yaklaşımlarda ortaya çıkan pratikler sorunların daha da büyüyerek ortaya çıkmasına yol açtı. Bu sorunların başında eğitim personeli geliyor. Eğitim bir bütündür. İdarecisiyle, eğitim emekçisiyle, yardımcı hizmetler sınıfıyla, memurlarıyla bir bütündür. Çok uzun yıllardır yardımcı hizmetler ataması yapılmıyor. Bu yıla kadar İŞKUR’dan Toplum Yararına Proje ile bu personeller ikame edilmeye çalışılıyordu. Şimdi bu durum da ciddi aksamalar var.”
“Okullar çaresiz durumda”
Temizlik personelinin olmamasının yaratacağı hijyen sorunlarına dikkat çeken Sümbül, “Temizlik personeli bulamayan okullar ya özel şirketlere mahkum kalacaklar ya öğretmen, veli gibi yollarla bu iş yapılmaya çalışılacak. Bu anlaşılabilir bir şey değil. Çünkü eğitimin başarısında, temizlik kadar, hijyen kadar başat bir şey yok. Her şeyin başı sağlık. Böyle sağlıksız ortamlarda okulların açılıyor olması ve böyle bir öngörüsüzlük bu konuda gerçekten eğitim öğretimin Türkiye’de şu an bir kaosla karşı karşıya kalmasına neden oldu. Bu konuda bakanlığın yeni bir düzenlemeye gittiğinin haberini alıyoruz ama iki haftadır okullar çaresiz durumda” dedi.
“Çağdışı uygulamalar var”
Aynı zamanda yaşanan eksikliklerden en önemlisinin yeterli sayıda eğitimci olmaması olarak açıklayan Sümbül, “Geçen yıl ülkede 91 binin üzerinde ücretli öğretmen çalıştı. Eğitim- Sen’in verilerine göre norm kadro ihtiyacı 150 binin üzerinde. Çok fazla meslektaşımız işsiz gezerken, kendi meslekleri dışında işler yaparken ya da çok düşük ücretlerle özel sektörde çalışırken Milli Eğitim Bakanlığı’nın ücretli öğretmenlik gibi gerçekten çağdışı bir uygulamayla çalıştırmaları çok büyük bir problemdi. Yaklaşık aynı rakamlarla bu sene de eğitim devam edeceğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.