Özel Haber

Uzm. Dr. Çağlar Özen: “Eziyet yönetmeliğine karşı iş bırakacağız”

Sağlık Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu aile hekimlerinin özlük haklarına dair yeni yönetmeliğe karşı mücadele eden hekimler, aralık ayında 5 gün iş bırakacak. ‘Eziyet Yönetmeliği’ olarak adlandırdıkları yönetmeliği ve iş bırakma eylemlerini Uzm. Dr. Çağlar Özen ile konuştuk.

Abone Ol

Haber / Ceren Seyran İnan

Sağlık Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu aile hekimlerinin özlük haklarına dair yeni yönetmeliğe karşı yürütülen mücadele devam ediyor. 5-6-7 Kasım’da iş bırakan aile hekimleri aralık ayında da yeni bir iş bırakma eylemine hazırlanıyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), yeni yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması için yargıya başvurdu. Yönetmeliğe tepki gösteren AHEF, paydaşlarıyla birlikte bir kez daha iş bırakacak. Bu kez daha uzun süreyle iş bırakma eylemini hedefleyen hekimler, 2-6 Aralık tarihleri arasında iş bırakacaklarını açıkladı.

“Yönetmelik bizi köleleştirmeye çalışıyor”

Konu hakkında konuştuğumuz Birlik ve Dayanışma Sendikası Merkez Yönetim Kurulu Genel Hukuk ve Mevzuat Sekreteri Uzm. Dr. Çağlar Özen, yönetmeliğe ‘gasp ve eziyet yönetmeliği’ dediklerini belirterek, meslek onurunun gasp edildiğini savundu. Bakanlık tarafından mesleklerini icra etmelerine müdahale edildiğini iddia eden Özen, “Tababet Kanunu’na göre hekim mesleğini gerektiği gibi icra edebilmelidir, tıbbi kanaatine kimse karışamaz ancak Sayın Bakan’ın söylediğinin aksine bu yönetmelik reçetemize ve mesleğimizi gerektiği gibi icra etmemize engel koyuyor. Elbette ki bu müdahaleyi kabul etmiyoruz. Toplumun sağlık hakkını dolaylı yoldan elinden alan, bizi köleleştirmeye çalışan bu yönetmeliğe bu yüzden karşıyız ve iş bırakıyoruz. Vatandaşın hangi sağlık kurumuna başvurusuna her ne gerekçe ile olursa olsun karışılmasına ve bu nedenle hak edişlerimize el uzatılmasına karşıyız” sözlerini kaydetti.

“Böyle bir uygulama dünyada var mıdır?”

“Bu yönetmelik eziyet değil de nedir?” diyerek tepki gösteren Özen, “Yalnızca ceza vermeye dayalı bir yönetmeliği, çalışanına değer veren hangi kurum hazırlar? Sağlık bakanlığı hazırladı. Bilim dışı dayatılan, toplum sağlığına hiçbir yararı olmayan, hastalarımıza ayırmamız gereken zamanı bilim dışı angaryalarla çalan, bizi 2-3 dakika içinde tanı koyup tedavi planlamaya zorlayan bu yönetmelik eziyet değildir de nedir? Üstelik bunu yaparken de maaşınızı arttırıyoruz diyerek dünyada tek örneğidir sanırım; çalışanının maaşını düşürmektedir. İş artarken maaş düşmektedir. Böyle bir uygulama dünyada var mıdır?” diyerek görevlerine müdahale edildiğinin altını çizdi.

“Vatandaş mağduriyeti oluşursa bunun nedeni tedbir almayan idaredir”

Yönetmeliğin iptali için kasım ayında yaptıkları iş bırakma eyleminin devamı olarak aralık ayında 5 gün süreyle bir kez daha iş bırakma eylemi yapacaklarını ifade eden Özen, “Kabul edilemez. Böylesine bir zulüm yönetmeliğinin iptal edilmesi için Kasım ayında 3 gün iş bıraktık ancak bakanlık herhangi bir adım atmadı. Bunun üzerine 2-6 Aralık arasında 5 gün iş bırakacağız. Bunun amacı bu ucube, bilim dışı, anlaşılmaz formüllerle çalışanını ezen, halkın sağlığını tersini iddia ederek hiçe sayan bakanlığın bu ucube yönetmeliği iptal etmesi ve yenisini bizimle masaya oturarak yapmasıdır. Bizler bu eylemleri sendikal kararlar doğrultusunda yapıyor ve idareye tedbir almaları için bildiriyoruz. Dolayısıyla vatandaş mağduriyeti oluşursa bunun nedeni tedbir almayan idaredir” dedi.

İlerleyen dönemde yönetmelik konusunda hangi adımları atacaklarını ve planlamalarını konuştuğumuz Özen, “Eğer bakanlık bu yönetmeliği uygulamakta inat ederse vatandaşlarımızın da gayet iyi anladığı ve bize destek verdiği bu yönetmeliğin iptali için yapacağımız eylemler artacaktır. Pek çok sendika ve meslek örgütüyle ortak alınan kararlar 5 günlük eylem sonrası kamuoyuyla paylaşılacaktır” diyerek yönetmeliğe dair adım atılmadığı ve hekimlerle masaya oturulmadığı taktirde eylemliliklerine devam edeceklerini ifade etti.