Haber / Ceren Seyran İnan

Whatsapp Görsel 2024 11 25 Saat 15.54.36 24Bd7B0225 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde açıklama düzenleyen CHP Mersin İl Kadın Kolları, il binasında bir araya gelerek şiddete karşı mücadele çağrısı yaptı. Açıklama yapan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç, ülkede kadın katliamlarının durdurulamaz hale geldiğini savunarak, “Uzun yıllardır ülkemizde devam eden kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik mücadeleyi yükseltmemiz gereken günlerden geçiyoruz. Şiddetten öte artık bir kadın katliamının yaşandığı günlerden geçiyoruz. Her gün yasta, her gün isyandayız. Kaybettiğimiz tüm kadınları saygıyla anıyoruz” dedi.

“İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının sonuçları vahimdir”

Kadına yönelik şiddetin toplumsal bir sorun olduğunu belirten Genç, “Kadına yönelik şiddetin temel nedeni erkek egemen toplumsal, siyasal ve ekonomik koşulların yarattığı eşitsizlik ve toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılıktır. İnsan hakkı ihlâli ve ayrımcılık biçimi olarak kadına yönelik şiddet; kültürel, ekonomik, coğrafi sınır tanımaksızın tüm dünyada varlığını artarak sürdürmektedir. Kadına yönelik şiddet ile mücadelemiz sürerken, şiddeti önleyici politikaların bütüncül olarak uygulanmasını ön gören uluslararası bir belge olan İstanbul Sözleşmesi’nden tek bir kişinin kararıyla çıkılarak, kadınları şiddetten koruyacak kurumsal ve siyasi çözümler zayıflatılmıştır. İktidarın, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi, sözleşmeyle verilen taahhütlere artık bağlı kalmayacağı anlamına gelmektedir ve bunun sonuçları son derece vahimdir” sözlerini kaydetti.

“CHP olarak yapılması gerekenleri sıralıyoruz” diyen Genç, acilen hayata geçmesini istedikleri talepleri ve CHP olarak yapmaya söz verdiklerini belirttiği uygulamaları şu şekilde aktardı:

“Türkiye Cumhuriyeti, 1 Temmuz 2021’de, bir kişinin kararı ve imzasıyla çekildiği İstanbul Sözleşmesi’ne ivedilikle geri dönmelidir.

6284 sayılı kanun etkili bir şekilde uygulanmalıdır. Özellikle sözleşmeden çekildikten sonra, kanun bütüncül bir şekilde uygulanmadığı için ülkemizde kadınların temel hakkı olan yaşam hakkı ihlal edilmektedir. Tüm koruyucu ve önleyici tedbirlerin yapılmasını garanti altına alan 6284’ün etkili uygulanmasının takipçisiyiz.

2011 yılında Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulmuştur. Kadın politikalarını aileye yönelik politikalarla sınırlayan bir yaklaşımla ele alan bir yapıya dönüşmüştür. Aileye yönelik sosyal politikalar önemli olmakla birlikte, kadınların yaşamının tamamını kapsayamaz. Bu nedenle, iktidarımızda Kadın ve Eşitlik Bakanlığı kuracağımızın sözünü veriyoruz.

Toplumda cezasızlık ve adaletsizlik duygusunu ortadan kaldıracak yasal uygulamaların takipçisi olacağız.

BM’den 2023 raporu: 85 bin kadın ve kız çocuğu öldürüldü BM’den 2023 raporu: 85 bin kadın ve kız çocuğu öldürüldü

Kadınların iş yaşamına katılımını destekleyici, kadınların ‘eşdeğer işe eşit ücret’ talebinin gerektirdiği eşitlik politikaları ve sosyal politikalar kapsayıcı biçimde uygulanmalıdır.

İletişim ve haber alma özgürlüğünü koruyacak yasal düzenlemeler dahilinde, dijital medya araçlarının, kadına yönelik şiddet amaçlı olarak kullanılmasını engelleyecek politikalar üretilmelidir.

Kadınların temel sağlık hakları ve sağlık hizmetlerine erişimi, devlet tarafından ön koşulsuz olarak kesintisiz sağlanmalıdır.”

Kadına yönelik şiddetle dayanışmayla mücadele edeceklerini ifade eden Genç, “Çare eşitlik, çare biziz” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: Ceren Seyran İnan