Haber / Ceren Seyran İnan

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yayımladığı raporda, artan sıcaklıkların sağlık üzerinde yarattığı etkilere karşı hassas olan küçük çocuklar başta olmak üzere çocukların sıcaktan korunması için hükümetlere politika önerilerinde bulunuyor. 23 ülkenin verilerini analiz eden rapora göre, Avrupa ve Orta Asya’da artan sıcaklıklar, 2021 yılında 377 çocuğun ölümüne yol açtı. ‘Avrupa ve Orta Asya’da sıcak dalgalarının çocuk sağlığı üzerindeki etkileri’ başlıklı raporla çocukların sıcaklıklara bağlı ölümlerinde ciddi artışlar söz konusu.

Söz konusu çocukların yarısı hayatlarının daha ilk yılında, sıcağa bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğinin altını çizen raporda, çocukların özellikle yaz aylarında sıcaklıklar nedeniyle hayatta kalamadığı ifade ediliyor. UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Regina De Dominicis yaptığı açıklama ile “Avrupa ve Orta Asya’daki çocukların neredeyse yarısı (yaklaşık 92 milyon çocuk) dünyada sıcaklıkların en hızlı arttığı bu bölgede, sık sık sıcak hava dalgalarına maruz kalıyor. Giderek artan sıcaklıklar, özellikle küçük çocuklar dahil tüm çocuklarda çok kısa bir süre içinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Gerekli sağlık hizmetleri bulunmadığında, bu sorunlar çocukların hayatlarını tehdit edebiliyor” dedi.

Çocukları yüksek sıcaklıklarla daha doğmadan baş etmek zorunda kaldığı belirtilirken, erken doğuma, düşük doğum ağırlığına, ölü doğuma ve doğumsal bozukluklar sık rastlanan durumlar arasına giriyor. Rapor sonuçlarına göre, bölgedeki çocuklar ve ergenler, aşırı sıcaklıklar nedeniyle hayatlarından 32 binden fazla sağlıklı yılı kaybettiler.

Sıcaklıklar artmaya devam ederken, UNICEF, Avrupa ve Orta Asya’daki hükümetleri aşağıdaki önlemleri almaya davet ediyor:

Ulusal Katkı Beyanları, Ulusal Uyum Planları, Risk Azaltımı ve Afet Yönetimi politikaları da dahil olmak üzere sıcak hava dalgalarının etkilerini azaltmaya yönelik stratejilerin entegre edilmesi gerekiyor. Bu planların öncelikli olarak çocuklara odaklanması büyük bir önem taşıyor. 

Yeni MİY kazanamıyor Yeni MİY kazanamıyor

Çocuklar arasında sıcaklığın neden olduğu hastalıklarla daha etkili bir şekilde mücadele etmek için sıcaklıkla ilgili sağlık eylem planlarına ve birinci basamak sağlık hizmetlerine yatırım yapılması gerekiyor.

Sıcaklık uyarısı sistemleri de dahil erken uyarı sistemlerine yatırım yapılması büyük bir önem taşıyor.

Çocukların oyun oynadığı bölgelerde sıcaklığı azaltmak ve öğretmenlerin sıcakla başa çıkma becerilerini güçlendirmek için eğitim tesislerinde yeterli düzenlemelerin yapılması gerekiyor.

Aşırı sıcağın etkilerini asgari düzeye indirmek için, başta korunmaya ihtiyaç duyan insanların yaşadığı binalar olmak üzere altyapıda ve kent tasarımında gerekli uyarlamaların yapılması önem arz ediyor.

Özellikle su kalitesinin ve mevcudiyetinin azaldığı ülkeler dahil tüm ülkelerde temiz su temin etme hizmetlerinin güvence altına alınması gerekiyor.

Muhabir: Ceren Seyran İnan