Haber / Ceren Seyran İnan

Tarım ve Orman Bakanlığı, desteklerden daha fazla faydalanacak olan ve ‘şanslı’ olarak tanımlanan tarımsal örgütleri faaliyetlerine göre değerlendirerek açıkladı. Tarımsal kredilerde daha düşük faiz şansı elde edecek olan tarım örgütleri 103 örgüt olarak açıklandı. Yapılan değerlendirme sonucunda 1. Derece Tarımsal Örgüt Belgesi almaya hak kazanan örgütler sıralamasında Konya ve Balıkesir 10 örgütle en çok belge alan iller oldu. İzmir 8 örgütle 3. sırada yerini alırken, Tokat, Elazığ ve Kayseri 4, Muğla, Ankara, Samsun, Bingöl, Erzincan, Çanakkale ve Çorum 3, Aydın, Ordu, Bolu, Bursa, Burdur, Yozgat, Afyonkarahisar, Kırklareli ve Mersin 2, Gaziantep, Denizli, Adana, Aksaray, Isparta, Amasya, Zonguldak, Tekirdağ, Diyarbakır, Düzce, Kütahya, Osmaniye, Giresun, Hatay, Antalya, Uşak, Şanlıurfa, Rize, Kırşehir, Kastamonu, Sivas, Sakarya, Trabzon, Edirne’de ise sadece 1 örgüt ‘1.Derece Tarımsal Örgüt Belgesi’ almaya hak kazandı.

Tarımsal kalkınma ve damızlık sığır yetiştiriciliği ilk sıralarda

Mersin Haber Merkezi’nden “Bir Haber” Mersin Haber Merkezi’nden “Bir Haber”

Birinci Derece Orgut Listesi Page UdbfHazırlanan listeye göre en yüksek puanı İzmir Ödemiş’te faaliyet gösteren Ödemiş Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aldı. 1.Derece Tarımsal Örgüt Belgesi alan tarımsal örgütlerden 22’si tarımsal kalkınma kooperatifi, 21 tanesi damızlık sığır yetiştiricileri birliği, 17’si damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliği, 17’si arı yetiştiricileri birliği,17’si süt üreticileri birliği, 11’i pancar ekicileri kooperatifi, 1’i kırmızı et üreticileri birliği, 1’i alabalık yetiştiricileri birliği, 1’si de su ürünleri yetiştiricileri birliğinden oluştu.

Mersin’de damızlık koyun ve arı yetiştiriciliği belgelendi

Birinci Derece Orgut Listesi Page Iya8Mersin’de iki tarımsal örgüt ‘1. Derece Tarımsal Örgüt Belgesi’ hak kazandı. İki örgütten biri Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Birliği olurken diğer kazanan ise Arı Yetiştiricileri Birliği oldu. Değerlendirmelerin sonucunda belirlenen örgütlere sağlanacak ek imkanlar ise şöyle sıralandı:

Buzağı ve malak desteğinde birinci derece örgüt desteği hayvan başına 200 lira.

Küçükbaş hayvancılıkta oğlak ve kuzu desteği hayvan başına ilave 40 lira.

Arılı kovan desteği kovan başına 20 lira.

Çiğ sütü birinci derece örgüt üzerinden pazarlayanlara litre başına ilave 40 kuruş ödenecek.

Besilik sığır desteği hayvan başına ilave 100 lira.

 Tiftik yetiştiriciliğinde kilo başına ilave 80 lira.

Muhabir: Ceren Seyran İnan